Станишев крие каква беше ДАНС по негово време, когато там властваше Трактора

ЦиркPernik1 публикува интервю на зверски пребития с чукове журналист Огнян Стефанов, който на 21 април в сайта Bulgaria news предвижда пороя от драматични събития, които съпровождат най-мръсната предизборна кампания в историята на България и коментира странното поведение на магистратите, двойните стандарти към някои престъпници и към някои политици.

– Господин Стефанов, според вас има ли елемент на отмъщение от прокуратурата към бившия вътрешен министър Цветанов, който преди често се оплакваше от тази институция?

– Далеч съм от мисълта да давам оценки на прокуратурата. Опазил ме Господ. Но имам мнение като журналист, гражданин и жертва на организираната престъпност. Струва ми се, че предизборната обстановка влияе по доста любопитен начин на някои хора, в това число и на магистрати. Действията им напомнят едно познато преориентиране, присъщо повече на социолози. Не съм убеден обаче, че прогнозите им са сигурни на 100%. Не са изключени неприятни обрати, които да развалят настроението на някои магистрати.

Освен това се питам, колко ли бутилки „Дом Периньон” са отворени в мафиотските кръгове тези дни. Има ли толкова внесени у нас, за поливане на радостните вести, идващи от прокуратурата?

– Смятате ли, че първите резултатите от разследването по анонимката на Станишев са доста „бързи”, щом като още на другия ден главният секретар на МВР Калин Георгиев ги опроверга, като каза, че няма изтрити файлове, няма проблем с „отверките” и колата с антенките се е движела както трябва и веднага го привикаха в прокуратурата.Станишев

– Похвално е, че прокуратурата е включила на „четвърта” скорост, както се казва. Отдавна по-голямата част от българското общество мечтае да види обвинителите в решителни действия. Е, видяхме ги. Вярно, срещу хора от МВР, но ни остава надеждата, че и срещу мафията ще се действа по същият начин. Някой ден, когато свършат епизодите с повдигане на обвинения на тези, които за първи път от 20 години удариха организираната престъпност. Колата с антенките, за която споменавате, е смешна сценка от един по-дълъг и претенциозен филм. Не съм гадател, но ми се струва, че няма да излезе заек от този „храст”. Тогава обаче изборите ще са отминали и кукловодите ще имат нужда от други герои и скечове. Дано участниците в тези сюжети си дават сметка за личните си роли – кой ги разпределя в тях и какво очаква от актьорското им майсторство. Ще си позволя да напомня, че има свидетелства, пред съдия в съдебна зала, че обвиняемият по делото „Октопод” Алексей Петров е поръчал три убийства на български бизнесмени. Дори прокурор Светлозар Костов, наблюдаващ по делото и шеф на Специализираната прокуратура заяви публично, че мократа поръчка за бизнесмена Валентин Шотев е потвърдена. Има СРС-а от опити на Петров, брат му и адвокат свидетелят Пламен Устинов да бъде склоняван да лъжесвидетелства в полза на Петров, както и да разкаже някакви басни за атентат срещу Трактора в кампанията му като кандидат президент. Това се е случило между 28-30 април 2012 г., а не през 1999 г. Ще дойде ли ред  държавното обвинение, което все пак действа от името на народа и в интерес на обществото, да се заеме и с този мъничък казус? Или ще изчака да загинат един-двама свидетели, други да се откажат от показанията си и тогава да свали всички обвинения към „Октопода”. Може би това е и справедливата развръзка, де да знам. Човек се обърква при тези скорости.

– Според вас докъде ще стигне това разследване по сигнала на Станишев, Ще излезе ли нещо преди изборите или ще се протака, докато се забрави?

– Не знам какво ще излезе и не ме интересува. Това разследване е такава дъвка, че ще продължи докато на някой от главните участници не му падне някоя пломба… Което е без значение за 99 на сто от българите. Но със сигурност до изборите ще излязат още подобни гръмотевични неща. Ще има още писъци, драматични сценки и рязане на глави. Мафията не е едноактна пиеса. Жалко, но не съм ни най-малко учуден, че има такова съвпадение на партийни и мафиотски интереси. Това носи смърт – в прекия и преносния смисъл. Има различни начини за убиване и войната с измислени компромати или подмяна на истината са част от тях.

– От друга страна – ясно ли е каква война се води в момента – обикновена компроматна , обичайна за предизборно време или това са последните опити на БСП да остане на политическата сцена и се бори с всички средства.

– БСП е в правото си да иска властта. Това е цел на всеки участник в политическия живот. Но именно в БСП би трябвало най-добре да знаят какъв е ефектът от войни, когато в тях неистините преобладават над истините. Обратният ефект понякога е много тежък. Винаги има папагалски партии, които се включват в хора на оплюването, защото им се струва, че това носи ползи. Други партийки пък, като тази на Слави Бинев, участват по силата на Стокхолмския синдром и неуправляем подтик към вождизъм.

 Може ли да се каже, че в основата на тези грозни замервания с компромати стои БСП, защото не е тайна, че там имат най-добра информация за досиета и свои хора в този сектор.

– Не е моя работа да гадая къде е централата за кроене и шиене на компромати. Съжалявам само, че интелигентни, според мен лидери, се хващат на схеми, чийто автори са част от организираната престъпност. Още по-жалко е, че те знаят това, но го правят с аргумента, че битката за властта оправдава всичко. Така ли утешават съвестта си? От друга гледна точка подобно поведение прилича много на предателството към нацията. Рано или късно се разбира кой е бил прав.

– Станимир Флоров част ли е от атаката срещу Цветанов? Притискат ли го с тези документи, за да отслабне защитата на бившия министър на МВР. И изобщо верни ли са тези скандални документи срещу Флоров, че има връзки с организираната престъпност, а Драшков веднага отрече да е подписвал такава разработка срещу Флоров.

– Не познавам г-н Флоров. Получих на елетронната си поща документите, които съдържат данни за сигналите и разследването срещу него. От тях е видно, че такива сигнали е имало, без да е ясно откъде идват те. Разписани са мероприятия, които да изяснят дали са верни или не. Разработките завършват с констатацията, че няма доказателства Флоров да е виновен. Така пише в документите, които съм получил аз. Възможно е прокуратурата да има други, защото в нейните твърдения фигурира израз като „получаване на подкуп в особено големи размери”. Аз такова нещо в документите не видях. Но прочетох, че като млад оперативен работник Флоров е работил по разследването и делото „Опицвет”. Ще припомня, че това е едно скандално и брадясало дело за промишлено производство на синтетична дрога в специално оборудвана лаборатория в софийско село. В него са забъркани имена като тези на бизнесменът Николай Гигов, считаният за „мозък” на „Октопода” Николай Велков, който бе арестуван и след това пуснат по същото това дело. Разработката пък е подписана от подп. Николай Начев от НСС, който след като излиза от контраразузнаването започва работа във фирми на Алексей Петров – Трактора. На висока длъжност. Дори дългогодишен пациент от лудницата в Карлуково би направил няколко очевидни извода. Не казвам, че ще са 100% верни, но са очевадни. Какво остава за нормалните хора, които съвсем не са малко, както им се иска на някои.

– Какви са вашите предположения – има ли връзка Алексей Петров в тази война?

– Със сигурност има, но нямам доказателства. Той обича да казва, че събирал данни и информация и си правел анализи. Понеже минава за професионалист, реших да спазвам съветите му: съпоставям информации и факти, анализирам и си правя изводи. Та тези изводи ми нашепват, че той е в дъното на някои от случките, които се поливат с шампанско в средите на организираната престъпност. Пак казвам: нямам доказателства, а само предположения, основаващи се на анализи. Николай Велков и Николай Начев все пак са хора от близкия му кръг, какво толкова сложно има… И децата могат да събират.

– Защо се прави опит да се внуши, че МВР едва ли не съществува откакто ГЕРБ е на власт? Михаил Миков се прави на най-честният, а Румен Петков се скри.

– По времето на Румен Петков като вътрешен министър се случиха няколко знаменателни неща. Първо той се опита да събере съвет от бивши висши кадри на МВР, който предизвика обществен скандал и той набързо го разпусна. След това бе убит банкера и приятеля на президента Първанов – Емил Кюлев. Бяха арестувани братя Маргини. Аргументите, че са замесени, бяха толкова рехави, че се наложи в крачка да се измисля нов сюжет. Така се роди бомбастичният сценарий, че Маргините били замислили покушения срещу ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров – Доктора и бизнесмена Никола Дамянов. Така МВР се опита да имитира активност преди влизането ни в ЕС. След време всичко това се разпадна като къщичка от карти, а адвокатите истински се забавляваха.

Петков участва и в онази безумна среща с т.нар. „братя Галеви” и Алексей Петров на басейна „Спартак”. Тя касаела, видите ли, националната сигурност. Галеви бяха осъдени за рекет и изнудване и избягаха в чужбина. Петров е главен обвиняем по делото „Октопод”. На тези хора се е крепяла тогава националната сигурност…

Колкото до Миков, ако имаше антинагради „Златни малинки” у нас за вътрешни министри той и Емануил Йорданов щяха да са в люта битка за приза…

Така че, когато човек се нахъсва да критикува бивши колеги или опоненти, е добре да погледне себе си, както и какво е направил или ненаправил. След това да влиза в ролята на медийна цветарка. Понякога и достойнството е важно.

– Според вас, доколко тези скандали ще помогнат на БСП и ще попречат на ГЕРБ в тези избори? Интересува ли ги хората дали има подслушвания или не?

– Според мен българите не се вълнуват толкова кой кого е подслушвал. Тегобите им са прекалено много, за да съчувстват на тези, които изплакаха, че са им нарушени човешките права от СРС-а. Та голяма част от тези хора нарушават правата на всички останали от години, при това брутално. Това, че не са в затвора не е защото са невинни, а заради други обстоятелства, едно от които е наличието на корупция в царството на Темида. Народът ще каже на 12 май своята дума. Страхувам се, че ако тази дума не хареса на някои от големите партии, ще тръгнат да воюват за властта по друг начин. Този път той ще се окървави истински, а оставането на България в ЕС ще стане силно проблематично. Винаги става така, когато се пропускат цели епизоди от историята. Нямахме Унгарски събития, нямахме Пражка пролет, нямахме митингите в Гданск през 80-те… Не можеш да прескочиш цели исторически етапи, още повече чрез подмяна на ценности. Кръв ще има, трябва да е ясно.

Както е казал Томас Джеферсън: „Дървото на свободата трябва да бъде наторявано от време на време с кръвта на патриотите и тираните!” Разбира се най-големият „кръводарител” винаги е народът…

– Имат ли връзка сегашните скандали с изчезналите документи, които Станишев като премиер е изнесъл и за които Цветанов и Борисов призовават прокуратурата да го подведе под отговорност?

– Мисля, че съдът се е произнесъл по този казус и няма да го коментирам. Сергей Станишев е интелигентен човек и със сигурност знае каква беше ДАНС по негово време, когато там властваха хора като Трактора. Знае също, че разработката „Галерия” бе измислена, за да му се внуши, че някъде някой крои преврат срещу него. Със сигурност знае още много неща. Отговорността никога не е временна, а норма на поведение за цял живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *