СРЕЩА В БРЮКСЕЛ: ЕС РЕШАВА ЗА БРЕКЗИТ

Mey Yunker bgnes

Очаква се преходният период да продължи до 2020 година

Ключова среща се провежда днес относно процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. В Брюксел ще се съберат лидерите на страните-членки, които трябва да одобрят споразумението за Брекзит, договорено по-рано от преговарящите страни. България ще бъде представлявана от премиера Бойко Борисов.

Обединеното кралство напуска ЕС на 29 март, след като преди 2 години 52% от участвалите в референдум поискаха анулирането на 45-годишното членство на страната в Съюза. Споразумението регулира отношенията между Лондон и Брюксел по време на преходния период, който предвижда безвизов режим на граждани на ЕС и заплащане на вноската на Великобритания за членство в Съюза.

След като одобрят споразумението лидерите на Европа ще се видят с британския премиер Тереза Мей, която пристигна в Брюксел в събота следобед и се видя с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. “И макар, че никой няма основания да е щастлив на този ден, има нещо, на което искам да наблегна – в тези решаващи времена ЕС 27 издържа теста за единство и солидарност”, заяви в поканата си за извънредната среща, разпратена до лидерите в събота вечер председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Споразумението за напускане е на 585 страници и урежда условията за третиране на европейските граждани, живеещи във Великобритания и на британските в ЕС, финансовите и имуществени въпроси, както и статута на новата външна граница на ЕС – между Ирландия и Северна Ирландия. То предвижда преходен период до края на 2020 г, в който цялото европейско законодателство ще бъде прилагано в Обединеното кралство, включително по финансовите задължения, като при това Лондон няма да участва повече във вземането на решения.

През тези 18 месеца Великобритания ще остане член на общия пазар и на Митническия съюз. Преходният период, който може да се удължи еднократно, бе поискан от британското правителство, за да се ограничат последствията от шоковото прекъсване на действието на хиляди законови правила и разпоредби и да се даде време за преговори по бъдещите отношения. Очаква се лидерите на ЕС да одобрят и политическа декларация, която очертава скелета на бъдещите отношения между Лондон и Брюксел и дава нов мандат на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние да ги води от името на Съюза.

Споразумението за Брекзит в този вид вероятно ще бъде одобрено от евролидерите, но едва ли ще мине в британския парламент. Гласуването ще се проведе в началото на декември. Опозицията, включително ирландската и шотландска национални партии, вече обявиха, че ще гласуват против. Позицията на Мей за „мек“ Брекзит вече коства няколко министерски оставки.

Мей на няколко пъти отхвърли призивите на опозицията и бизнеса за нов референдум за членство, като изтъкна, че волята на избирателите трябва да бъде уважена. „Брекзит означава Брекзит“, отсече тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *