СРАМ! Цветан Василев изографисан на манастирска стена (СНИМКИ)

Цветан ВасилевБанкерът продължава традицията на „добре облечените бизнесмени” от първите години на прехода да са ларж в светите места.

Цветан Василев се оказа много богобоязлив и щедър българин! Дори са го изписали като ктитор!

Също като един определен депутат, който хем стана богослов, хем се изповядва в „Св. Александър Невски”, хем не изпуска кокала и далаверата от властта, соченият с основание „банкер на властта” (или на Пеевски) смята, че с тлъста пачка ще опрости греховете, които е нароил.

По тази причина и светлият му образ краси в манастира в село Гигинци. Рядката привилегия да го наредят до светците е, защото е щедър ктитор (благодетел) и епитроп (църковен настоятел, който отговаря за финансите). От offnews.bg са се натъкнали на снимки на светата обител във Фейсбук.

В църква „Св. Силуан Атонски“ е наредена и госпожа банкершата – Антоанета Василева.

Още от ранното Средновековие има традиция у нас да се оценява по подобен начин щедростта на благодетелите. Босът на Корпоративна търговска банка е дал добри пари за богоугодното дело, и е направил сметка на манастир „Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“ там. Там пише: “В тежкия момент след настъпването на световната финансова криза в помощ на братството щедро протяга ръка благоприветливият и благочестив български банкер г-н Цветан Василев…”

Пише още, че Василев е най-щедрият дарител. Дори ще видите ликът му до този на игумена на манастира архимандрит Евгений.

Банкерът е давал повече от прилични суми почти всеки месец за обителта – до момента общо над половин милион лева. Едва след него идва държавата (представена от Министерския съвет). Тройната коалиция е предоставила субсидия от общо 400 хиляди лева за строителството на черквата.Цветан Василев

Източник: razkritia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *