СПОРЕД РУСИЯ ЕВАКУАЦИЯТА НА АЛЕПО Е ЗАВЪРШЕНА

alepo-1-bgnes

Според Ройтерс и Асошиейтид прес тя е спряна заради бунтовници, които открили огън на контролен пункт

„Операцията на Руския център за помиряване по изтегляне на бунтовници и семействата им от източно Алепо е завършена. Всички жени и деца, останали в контролираните от бойците райони, са евакуирани“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Според военното ведомство са изтеглени 4500 бунтовници и 337 ранени, а общият брой на евакуираните е 9500. Всички, които са искали да напуснат града, са го направили, твърдят от министерството.

Информацията бе оспорена от Турция. Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че има още желаещи да напуснат. „Евакуацията не е приключила и още много хора искат да напуснат района“, каза той на пресконференция в Анкара.

Ройтерс и Асошиейтид прес съобщиха следобяд, че евакуацията е спряна временно, след като бунтовнически сили са нарушили примирието. те са открили огън на контролен пункт според информация на сирийската телевизия. Очевидец е заявил пред Ройтерс, че са били чути поне четири взрива на място, откъдето тръгват автобусите.

Сирийски официален представител, който наблюдава евакуацията, каза, че тя е спряна поради „пречки“, създавани от бунтовниците. Директорът на сирийския Център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман заяви, че евакуацията в Алепо е временно прекратена заради задънената улица, в която се намира евакуацията на жители от шиитските села Фуа и Кафрая в провинция Идлиб, които са под контрола на проправителствените сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *