СПИРАТ ТОПЛАТА ВОДА В ПЕРНИК, В ТЕЦ-ПЕРНИК ВЪЗМУТЕНИ ОТ ЛИПСАТА НА СИНХРОНИЗАЦИЯ МЕЖДУ ИНСТИТУЦИИТЕ

TEC pernik bgnes

Във всички случаи, в които е използвана биомаса, ТЕЦ-Перник е уведомявал Регионалната инспекция по околната среда и водите и вече е получил съответната глоба. Това става ясно от позиция на ръководството на топлофикационното дружество. 

По тази причина от „Топлофикация Перник“ не смятат за правомерно аргументирането на наложената административна мярка от страна на МОСВ с използване на биомаса като гориво за минал период.

Запознавайки се със заключенията от въпросната проверка, останахме в недоумение поради каква причина ни бе връчена заповед за спиране на централата, посочват в позицията си.

Според ТЕЦ-Перник причината се корени в невъзможността на институциите да се справят с проблемите с въздуха в Перник. Ръководството на централата настоява за конкретика относно въпросното замърсяване, както и да се разбере откъде идва проблемът и той да бъде решен. Те искат отговор защо в място, където има и други производствени предприятия, не е било направено замерване на целия район.

Единственото, което се сетиха да направят, е да прекратят дейността на едно от предприятията за да могат да покажат, че имат право да затворят определен оператор, но без адекватни мотиви за това, посочват от „Топлофикация Перник“.

Независимо от това дейността на ТЕЦ-а е замразена и потърпевши от това са абонатите. До утре на обяд топлата вода ще бъде спряна в целия град, съобщи за БНТ изпълнителният директор на Топлофикация-Перник Любомир Спасов.

БГНЕС припомня, че Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Перник издаде принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация – Перник“. Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството. Спирането ще бъде извършено, като се преустанови подаването на горива към котлите с цел принудително извеждане от експлоатация. Срокът на действие на мярката е до изпълнение на условията на действащото комплексно разрешително.

По-рано днес от “Топлофикация-Перник” съобщиха, че не могат да гарантират доставките на парно и топла вода на гражданите в Перник след спирането на двата генератора на централата.

В отговор на пернишкото дружество, от МОСВ съобщиха, че „ТЕЦ Република“ Перник може да използва газовия парогенератор 3, защото наложената на дружеството принудителната административна мярка не е за спиране на всички мощности на дружеството, а само на две от тях – парогенератори № 4 и 5.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *