Спипаха българка, изпрала у нас 5 млн. долара

ТемидаСлужители на ГДБОП са задържали за втори път 35 –годишната столичанка Г.Ч. във връзка със започнала срещу нея процедура по екстрадиция. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Срещу младата жена има издаден обвинителен акт от Окръжен съд на САЩ – Южен Съдебен Окръг – Ню Йорк за нерегламентирана продажба на лекарства чрез сайт. При разследването ГДБОП изясняват, че през регистрираната в България банкова сметка били „изпрани” над 5 млн. щатски долара.За времето от 01.01.2010г. до 13.11.2012г., чрез използване на web-site, организаторката е получавала заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство. По време на предприетите оперативни действия служители на DEA документират извършени преводи от банкови сметки, открити в българска банка, към аптеки в САЩ, които противозаконно издавали рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества.

На 31 януари 2013 година Г.Ч. отново е задържана с постановление на Върховната касационна прокуратура – София с приложена мярка за неотклонение задържане под стража до 72 часа. Повдигнато й обвинение в САЩ от разширен състав на съдебни заседатели за участие в група за разпространение на наркотици и заговор, разпространение на наркотици чрез интернет, заговор за подвеждащо обозначение и маркиране на изискващи рецепта лекарствени средства, извършителство, помагачество и подбудителство за подвеждащо обозначение и марикиране на изискващи рецепта лекарствени средства, заговор за измама по електронен път и чрез поща, заговор за пране на пари.

За тези престъпления се предвижда наказание от 3 до 20 години лишаване от свобода. Получена е молба за екстрадиция, като е постановена незабавна процедура по внасяне на материалите в Окръжен съд – София за произнасяне.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *