СОЦИОЛОЗИ ПРОГНОЗИРАТ ПАРЛАМЕНТАРНА КРИЗА, АКО ИЗБОРИТЕ БЯХА ДНЕС

NS-plenarna-zala BGNES

В следващото Народно събрание не би имало партия със самостоятелно мнозинство, а възможните коалиции биха били доста трудни

Изводите са от представително проучване на „Алфа Рисърч” на електоралните нагласи. ГЕРБ (32.6% от гласуващите) води с 3.8% преднина пред БСП (28.8%). Обединените патриоти постигат резултат близък до този на президентските избори (10.7%). ДПС, което обикновено се представя по-слабо в проучванията има 7.8% подкрепа. Ако обаче и на парламентарните избори активността е висока, то може да остане в рамките на тези граници. С няколко десети над бариерата от 4% би била новосформираната партия на бизнесмена Веселин Марешки, но тепърва предстои да се види как ще се развива нейната подкрепа.

Социолозите обясняват, че в условията на започнала вече поляризация и челен сблъсък между ГЕРБ и БСП, фрагментираната десница стартира „под прагови“ позиции. Реформаторският блок се намира най-близко до парламентарно представителство. „Да, България“ получава 2,3 %, а формация на ДСБ – 1,4 %. Ситуацията с по-малките партии в ляво е подобна – 1,9 % за Движение 21 на Татяна Дончева и 1,4 за АБВ.

От „Алфа Рисърч“ смятат, че формирането на кабинет би се оказало сложна задача, предвид параметрите, отразяващи както известно слягане на електоралните турболенции, породени от президентския вот, така и пренастройването на вълна „парламентарни избори“. Социолозите прогнозират, че ако част от десните избиратели останат без свое представителство в парламента, се отваря път към нарастващо влияние на популизма и национализма.

Премиерът в оставка Бойко Борисов е одобряван от 32,3% от респондентите. Красимир Каракачанов е удвоил рейтинга си в сравнение с 2015 г. до 30,7%. Корнелия Нинова също се радва на по-голямо одобрение спрямо септември м.г., когато за последно е мерен нейният рейтинг. Сега той е 25,2%. Малко след лидера на БСП в класацията на най-харесваните политици се нарежда Веселин Марешки с 24,3% одобрение. Следващото място в подреждането заемат Татяна Дончева (20,3%), Валери Симеонов (13,7%), Христо Иванов (11,1%), Меглена Кунева (7,9%).

Изследването на „Алфа Рисърч“ е проведено е в периода 14 – 22 януари 2017 г. сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *