СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ДА НОМИНИРА БЪЛГАРСКИ ЕВРОКОМИСАР НА ОВАКАНТЕНОТО ОТ КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА МЯСТО

Gerdjikov bgnes

Огнян Герджиков не изключи обаче подобна кандидатура да бъде излъчена на по-късен етап

Коментарът от служебният премиер дойде след журналистически въпрос дали има консенсус между него и президента дали редовно или служебно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар, предаде БТА. Явно това е резултатът от проведен разговор вчера между Огнян Герджиков и президента Румен Радев. За самата среща информира служебният премиер в телевизионно интервю вчера.

На уточняващ въпрос в какъв следващ момент може да се излъчи еврокомисар, Герджиков отговори лаконично, че това зависи от обстоятелствата без да изключва подобна вероятност. Припомняме, България остана без еврокомисар след като в края на миналата година Кристалина Георгиева обяви, че напуска и зае висш пост в Световната банка.

Самият Герджиков вече няколко пъти обяви, че е „за“ скорошно решаване на въпроса, за да не изпада страната в трудна ситуация месеци преди да поеме председателството на Съвета на ЕС.

Почетният президент на Атлантическия клуб и бивш външен министър на България Соломон Паси също коментира въпроса служебно или редовно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар. „Колкото повече се бавим, толкова по-зле, смята Паси, цитиран от News.bg. „Ние нямаме стъпка в Европейската комисия и трябва да подготвяме българското председателство, което започва след десет месеца. Без „очи и уши“ в Европейската комисия много трудно се прави всичко това“, обясни Соломон Паси. Сега просто трябва да се бърза, категоричен бе Паси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *