СЛЕД ГАФА С ТАЙВАН ТРЪМП ОТПРАВИ СЕРИОЗНИ КРИТИКИ КЪМ КИТАЙ

trump-bgnes

Новоизбраният президент ще налага 35% данък на всяка фирма, която изнесе производството си от САЩ

„Китай питал ли ни е дали е добре да обезценява своята валута (което прави трудно за нашите компании да се конкурират), да облага с високи налози нашите стоки, влизащи в него, или да строи голям военен комплекс насред Южнокитайско море? Не мисля!“, заяви Тръмп в Туитър.

Все още не е ясно какво е предизвикало реакцията му, дошла насред възмущението от Китай, предизвикано от неговия телефонен разговор с тайванския президент Цай Ин-вен, коменитра Фокус. Припомняме, че преди дни дипломатическите отношения между САЩ и Китай се усложниха, тъй като верни на партньора си Китай САЩ не поддържаха в продължение на 40 години дипломатически връзки с Тайван. Китайската страна хвърли вината за гафа върху Тайван и така даде възможност на Тръмп да „излезе сух от водата”. С това изказване обаче той явно откхвърля тази възможност.

През ноември, когато китайският президент Си Цзинпин разговаря с по телефона с Тръмп, китайските медии приветстваха Тръмп и възхваляваха способността му да „предефинира“ обтегнатите понякога отношения между Китай и САЩ. Разговорът между Си и Тръмп е бил „дипломатически безупречен и е укрепил оптимизма за двустранните отношения през следващите четири години“, написа тогава в редакционна статия близкият до китайското правителство вестник „Глоубъл таймс“. По време на кампанията обаче, Тръмп поддържаше доста остър тон по отношение на Китай, който явно смята да продължи и по време на мандата си.

Индикация за това може да бъде и друга публикация в канала на Тръмп в Туитър. „САЩ ще намалят данъците и регулациите за бизнеса, но всеки бизнес, който напусне страната ни, за да се установи в друга страна, уволни служителите си, изгради нови фабрики и заводи навън и си мисли, че ще продава продукцията си обратно в САЩ без възмездие или последствие, греши! За тези компании ще има 35% данък, който ще постави сериозна бариера пред компаниите, които искат да продават продуктите си, колите си, като минат обратно границата. Този данък ще затрудни финансово напускането. Тези компании са в състояние да се преместят между всички 50 щата, без да бъдат облагани с данък или тарифи. Моля, чувствайте се предупредени, преди да направите тази много скъпа грешка. Съединените щати са отворени за бизнес“, написа Тръмп в социалната мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *