Скандал при Кулезич: Овчаров и шефът на „Помак“ се хванаха за гушите

Скандал при КулезичГоляма кавга се разрази в студиото на „На светло“ при Люба Кулезич между проф. Николай Овчаров и председателят на „Европейски институт „Помак“ Ефрем Моллов. Двамата се захапаха на тема патриотизъм, кой дели хората на помаци, и дали професорът разкопава църкви ели намерените от него находки не са стари джамии.

Национализмът или патриотизмът, това е начинът, по който действаш в целия си живот. Без много да се афишираш, без да гърмиш. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в предаването „На светло“ на Нова телевизия.

„В Родопите за 30 години работа съм извадил руините на 18 християнски църкви, 4 манастира“, посочи той своя пример за патриотизъм. Според него, това е начинът да си патриот – да работиш тихо и кротко дълги години в полза на родината. „Всичко останало са кръчмарски номера“, коментира той.

Ефрем Моллов, председател на Европейски институт „Помак“, обясни и своята позиция. „Патриотизмът и национализмът го разглеждаме на много по-различно ниво. Ние го разглеждаме на макрониво. На микро ниво не води до нищо добро в държавата, защото той разделя. Когато всеки знае какъв е, какъв му е коренът /…/, това означава, че признакът „разделяне“ не важи. Защото ние изповядваме една ценност, която трябва често да се обяснява. Ние сме хора, които много обичаме Всевишния.

Двамата, обаче, влязоха в сблъсък, който засегна и основни постановки в историята. „Да говорим по същество. Тия празни приказки, макро, микро. Обяснете какво точно пише във вашата книга“, призова Овчаров.

Във въпросната книга, по думите на водещата Кулезич, се съдържат потресаващи твърдения. Като това, че Кирил и Методий са предатели, че княз Борис Първи е разтурил българската империя под византийски внушения. Основното твърдение на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът.

„Това, че вие сте историк, това означава ли, че вие разбирате религията на прабългарите?“, попита Моллов. „Разбира се, с това се занимавам 30 години. А това, че вие не сте историк, значи ли че разбирате?“, отвърна му Овчаров.

Той припомни, че българският народ е по-древен от исляма.

Според Моллов пък етносът на помаците е съставен от различни групи, в които има прабългарски корени, арабски, персийски, арнаутски и др. „Ние първо говорим, че насила ни е наложено християнството в българските земи. А пък ислямът как е наложен, в историята много е казано, кое вярно, кое невярно“, заяви той.

„Вие откъде знаете, че в Родопите, особено в Западните Родопи, сте изкопали църкви“, попита Моллов. Двамата с археолога се скараха за конкретни обекти – църквите в Гела и Момичловата крепост. Според единия, те са били мюсюлмански средища, а според другия – християнски.

„Как откъде знам? Четете литература! И не ми казвайте да си изям дипломата. Защото моята диплома е по история, не за пчеларство“, сопна се Овчаров.

„Заради това, че имаме различен произход от някои други групи в България, нас ни делят“, оплака се Моллов, но веднага беше срязан от археолога: „Кой ви дели?“.

„Нека всеки да си каже дали е помак“, призова Моллов. Овчаров пък разказа впечатленията си от Златоград, където живее през част от времето си, и където населението е 60:40 християни и мюсюлмани. Там думата „помак“ не се използва. „Всички живеем заедно и няма да позволим да ни делят“, категорични били местните хора.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *