СКАНДАЛ: БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЗА ПРОДАН!

%d0%bf%d1%8c%d0%be%d1%82%d1%80-%d1%82%d0%be%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b9

Изказването на руския политик Пьотр Толстой предизвика гневен отклик в българското общество, но не и от властта

В неделя вечерта в репортаж на БНТ от изборите за държавна Дума в Русия политикът от „Единна Русия“ обясни пред камерата намеренията си като бъдещ депутат в политиката към България: „Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“. Преди това вече е казал и своето виждане за Европейския съюз: „Нужна е дълбока реформа на Евопейския съюз – смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия“.

Тези реплики предизвикаха гневни реакции от обществото у нас. Социалниет мрежи изобилстват от възмутени постове. Не закъсняха и реакциите на организации и политически сили.

Реакция имаше от младата партия на Георги Кадиев „Нормална държава“. В нарочна декларация партията настоява за незабавна реакция от външно министерство, като изказването на Толстой се счита за враждебно.

По-краен бе кандитатът за президент от АБВ и бивш вицепремиер Ивайло Калфин, чиято партия често е упреквана в това, че често заема проруска позиции. „България не е за продан. Който е решил по този начин да си създава влияние, ще си счупи зъбите в България“, каза Калфин. Според него тонът на страната ни към Москва трябва да бъде едновременно твърд и дипломатичен. „Твърдият тон не означава крясъци, а отстояване на позиции и точно това е добрата дипломация“, добави кандидат-президентът.

Протестна мрежа също реагираха остро с отворено писмо адресирано до премиера, министъра на външните работи, членовете на министерски съвет, Народното събрание, председателя на ДАНС и с копие до посланика на Русия. В него се посочва, че изказването на Пьотр Толстой представлява заплаха за националната сигурност на България и се поставя въпрос дали това е официалната политика на партията на Путин. “ Като български граждани настояваме Министерският съвет на Република България да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на „Единна Русия” извинение и разграничаване от думите на Пьотр Толстой. Настояваме Държавната агенция „Национална сигурност” да направи задълбочена проверка на обстоятелствата, които са визирани в изказването на Пьотр Толстой.“, допълват от Протестна Мрежа.

Кандидат-президента на Реформаторския блок Трайчо Трайков разкритикува българските власти за липсата на официална реакция по отношение на думите на Толстой. „Този човек не е случаен. Той е медийното им острие. Толстой не е тракторист в колхоз. Защо няма реакция на правителството и външно министерство“, попита Трайков в предаването „На четири очи“ по бТВ. Според него след толкова груба намеса във вътрешните ни работи и обида към държавата ни партиите, които се определят като патриотични би трябвало да са пред руското посолство.

Пьотр Толстой е роден на 20 юни 1969 година в Москва. Завършва журналистика. По време на войната в Чечня е кореспондент на „Франс прес“. От 1996 година е на екран – започва като водещ в ТВ6 на Борис Березовски, когото по-късно Владимир Путин прогонва от Русия. От 2005 година става лице Первий канал. Върхът на телевизионната му кариера са предизборните дебати през 2011 и 2012 година – съответно преди вота за парламент и президент – които Толстой води. В политическо отношение Толстой винаги е демонстрирал подкрепата си за президента Путин. Той има забрана да влиза в Украйна заради агресивната си защита в ефир на анексирането на Крим. Отношението му към Киев съвпада с това на най-крайните анонимни сайтове в интернет, които отричат съществуването на държавата Украйна, които твърдят, че всички украинци са фашисти, че Майданът е бил организиран от Джордж Сорос, че всички мъже в тази страна са алкохолици, а всички жени – проститутки. Заради изказваните позиции в ефир, Толстой е включен в списъка със санкции на Украинския национален съвет по въпросите на телевизията и радиото заедно с още 48 руснаци – сред тях и Дмитрий Кисельов, който пък обещаваше в ефир САЩ да се превърнат в пепел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *