Скандалният ректор на УНСС е агент на ДС

rektorИзбраният през декември 2011 г. ректор наУниверситета за национално и световно стопанство(УНСС) Стати Статев е сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно от доклад на комисията по досиетата оповестен днес (решение №2-72 от 18 септември 2012 г.) по проверката на висшето учебно заведение. Проверени са общо 98 учени преподаватели, заемали или заемащи ръководни постове в УНСС от 2006 г. насам. От тях в списъка с лицата с агентурно минало са 6 души, сред които и ректорът Статев.

Интересно е, че той е привлечен към сътрудничество от Първо главно управление на ДС под псевдонима „Стойновски“ на 1 февруари 1989 г. – 8 месеца преди падането на Берлинската стена. Според изнесените данни досието му е запазено.

Статев е роден през 1955 г. в гр. Бургас. Там учи в Английската гимназия, като през 1971 г. се прехвърля в София, където през 1974 г. завършва Националната математическа гимназия.

Следва във Висшия икономически институт „К. Маркс“  (след промените УНСС), където през 1980 г. се дипломира по специалност „Политическа икономия“, а след това и специалност „Математика“ в Софийския университет (1981-1984).

През август 1984 г. – февруари 1985 г. специализира в Московски университет, а през август 1989 г. – април 1990 г. в Бостънски университет, Масачузетс, САЩ. Именно преди втората специализация е вербуван от комунистическото разузнаване.

От ноември 1980 г. работи в Висшия икономически институт „К. Маркс“. Гост-професор е в Бостънския университет  през април – юни 1990 г. и юни – август 1991 г. Консултант на Световната банка – през периода юни – септември 1990 г.

Преподавал е също в Нов български университет в София и в Университета на Пирея, Гърция. Преподава учебни дисциплини главно в областта на макроикономиката. Преди избора му за ректор на УНСС на 19 декември 2011 г. е заемал следните академични длъжности:

  • научен секретар на Специализирания научен съвет на ВАК по „Икономическа теория и макроикономика“;
  • директор на Врачанския стопански филиал на УНСС;
  • заместник-ректор и първи заместник-ректор на УНСС.

Членува в следните научни организации: Съюз на учените в България, Съюз на икономистите в България; Съюз на българските еколози, Нюйоркска академия на науките.

Статев е третият действащ ректор на ВУЗ в България, който има агентурно минало. Другите двама са ректорите на Великотърновския университет Пламен Легкоступ и Стоян Денчев на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Христо Христов, dsbg.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *