СЕНАТЪТ НА САЩ ОДОБРИ ФИНАНСОВАТА РАМКА ЗА СДЕЛКАТА ЗА F-16, БЛОК 70

F-16 simulator

България ще може да придобие самолетите срещу 1,6773 милиарда долара

В 16.15 ч. вашингтонско време (23.15 ч. българско) на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ бе публикувано съобщение, в което се посочва, че Конгресът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара.

В пакета  освен осемте самолета с пълен комплект въоръжение въздух-въздух и въздух-земя са включени всички допълнителни системи, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи, съобщи Министерството на отбраната. Това е максималната финансова рамка на проекта за новия многоцелеви изтребител. Според мейла до медиите на МО до 2 седмици правителството на САЩ ще предостави проектодоговора и след това преговорите ще продължат.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС.

В началото на май министър Каракачанов уточни, че крайното решение трябва да отговаря на българските финансови възможности, а плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *