Северна Корея и САЩ пред помирение?!

Етикети: , , , , ,

Ким Чен УнСеверна Корея подаде ръка на САЩ за помирение. Ким Чен Ун изненадващо предложи на Барак Обама да се срещнат и да обсъдят примирие между двете страни и край на враждата. Властите в Пхенян изненадващо обърнаха палачинката и заявиха, че са готови за мирни преговори и съюзничество със САЩ, ако Америка прекрати бойните действия срещу тях.

Северна Корея обяви, че е готова да прекрати ядрените опити, ако САЩ се съгласи да прекрати сезонните военни учения, които се провеждат в сътрудничество с Южна Корея, заявявайки, че точно тези действия са основната причина за напрежение на Корейския полуостров, съобщи Ройтерс.

Предложението, което по информация на Севернокорейската информационна агенция (KCNA), е изпратена до Вашингтон вчера по „съответния канален ред“, е още един опит на Пхенян, да постигне прекратяване на цялостната отбранителни действия на съюзниците в НАТО.

Ким Чен Ун отправя в предложението си и молба към САЩ да помогнат за намаляване на напрежението на полуострова, именно чрез временно спиране на ученията с Южна Корея тази година, допълва KCNA.

Северна Корея предложи мир на САЩ

В съобщението се казва, че Северна Корея е готова да поеме също отговорна стъпка, като спре провеждането на ядрените опити, които предизвикаха тревога в САЩ.

Северна Корея проведе три ядрени опити, последният, от които бе през февруари 2013-та, поради което търпи санкции от страна на ООН. Нейните действия влязоха в противоречие с предупрежденията на международната общност да не произвежда ядрено оръжие, което Пхенян определи като свой“ свещен меч“.

Често от страна на Северна Корея се даваха обещания за спиране на опитите с ядрено оръжие и балистични ракети, в отговор на ответни стъпки от страна на Вашингтон за намаляване на напрежението. През февруари 2012-та дори се стигна до споразумение със САЩ за мораториум върху ядрените опити и унищожаване на наличното оръжие в срок от два месеца. Напрежението между страните обаче достигна връхната си точка, когато през 2013 Пхенян укрепи ядрената си сила и даде да се разбере, че разполага с наистина смъртоносно оръжие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *