САЩ СЕ ОТТЕГЛЯТ ОТ СИРИЯ, ТРЪМП ОБЯВИ ПОБЕДА НАД „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“

Siriya 1 bgnes

Великобритания ще продължи да си сътрудничи с международната антитерористична коалиция до пълна победа в Сирия

САЩ са започнали да изтеглят военните си от Сирия, съобщиха от Белия дом, след като президентът Доналд Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия. Връщането у дома на американските военни бележи нова фаза в кампанията срещу ИДИЛ, но това не означава край на глобалната антиджихадистка коалиция, уточни говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и БТА.

„САЩ и нашите съюзници са готови да се включат в операция на всякакви нива за защита на американските интереси“, допълни тя, като увери, че борбата с радикалните ислямистки групировки ще продължи. Тя припомни, че преди пет години ИД е била „мощна и опасна сила в Близкия изток“, но сега САЩ са сложили край на халифата, обявен от групировката в териториите, които владееше.

По-рано Тръмп обяви в Туитър, че САЩ са победили „Ислямска държава“ в Сирия.  „Победихме ИДИЛ, това беше единствената причина да остават там по време на президентството на Тръмп“, написа той.

Великобритания ще продължи да си сътрудничи с международната антитерористична коалиция, за да победи напълно Ислямска държава в Сирия. Това се посочва в изявление, публикувано в сряда от правителството на Обединеното кралство в отговор на думите на Тръмп. В комюникето се отбелязва „огромния успех“, постигнат от водената от САЩ коалиция в борбата срещу ДАЕШ в Сирия. Освен това официален Лондон ще продължи да прави „всичко, от което има нужда за защитата на британците, съюзниците и партньорите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *