САМО ЕДИН СЕДМОКЛАСНИК С МАКСИМАЛЕН БРОЙ ТОЧКИ И НА ДВЕТЕ МАТУРИ

Vylchev +1 bgnes

По математика отново резултатите са под средата – 33 точки от възможните 100

По данни на образователното министерство на тазгодишния изпит по български език и литература са се явили точно 55 567 деца, а на този по математика – 55 474. Средният брой точки за цялата страна на изпита по БЕЛ е 53,06, а по математика – 33,62. Данните показват още, че децата се справят по добре с въпросите от затворен тип, при които трябва да оградят верния отговор, отколкото с отворените въпроси.

Въпреки това МОН отчита по-добри резултати в сравнение с миналата година по съпоставими параметри. Повече са учениците с максимален брой точки на БЕЛ и по математика. Общо 16 седмокласници от страната са успели да постигнат максималният брой точки на изпита по БЕЛ, а на изпита по математика техният брой е 141. Има и техни връстници, които имат нула точки. По БЕЛ те са 107, а по математика – 109. Учениците в страната с нула точки и по двата предмета са общо 12.

Форматът на изпита не е изненада за учениците по думите на Михайлова, но много от тях се отказват да решават задачи, а в по-малките населени места нямат и конкуренция. По-малко са тези, които са получили 0 точки на отворените въпроси. Основният извод е, че учениците са по-мотивирани.

„Проблемите са ясни и не са от днес. Имаме проблем с резултатите по математика. Той е от много години и се дължи на вътрешни и външни за системата обстоятелства. Външните са свързани с различното поколение деца и ученици, на които много по-трудно им се провокира интересът за учене. Много по-трудно успяват да се концентрират и мотивират да учат, особено на математика и природни науки. Дължи се разбира се и на вътрешните фактори за системата, но основният фактор за доброто обучение си остава подготвеният и мотивиран учител“, подчерта министър Красимир Вълчев.

Той подчерта, че българската система на образование се справя добре с базовата грамотност на учениците, по който показател сме на едно от челните места в Европа, но припомни, че успоредно с това обаче сме на едно от последните места по функционална грамотност. „Учителите трябва не само да бъдат подготвени, но и да имат достатъчно свобода, както и да бъдат подпомогнати да развиват креативни методи за преподаване“, допълни още образователният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *