РУСИЯ ПУСНА НА ВОДА НОВА ПЛАВАЩА АТОМНА ЦЕНТРАЛА

Plavasht AEC Rosatom

 

Предстои тя да бъде изтеглена до Мурмънск, където да бъде заредена с ядрено гориво

Руската плаваща атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“ беше пусната на вода и потегли на първото си пътуване по море. Това съобщиха от „Росатом“. Той пътува към крайната си дестинация – Певек, Чукотка в руския Далечен изток, където ще работи като плаваща АЕЦ. Предстои да бъде изтеглен до Мурманск, където ще бъде зареден с ядрено гориво.

Централата е конструирана в санктпетербургската корабостроителница. Щом стигне до крайната си дестинация, „Академик Ломоносов“ ще стане най-северната АЕЦ в света. Досега това беше Билибинската АЕЦ, която е разположена в Чукотка и предстои близките години да бъде изведена от експлоатация.

Излизането на първа критичност на реакторите на новата централа е предвидено за есента на тази година. Животът на съоръжението е 40 години с възможност за удължаване до 50 години. След извеждането от експлоатация, той ще бъде изтеглен до специално съоръжение за деконструкция и рециклиране. По този начин ще се спестят 50 000 тона CO2 емисии годишно, в сравнение с настоящите нива.

„Плаващите атомни централи ще осигурят електричество и отопление за най-отдалечените региони, като по този начин ще увеличат растежа и устойчивото им развитие“, заяви Виталий Трутньов, директор на дирекция „Изграждане и работа на плаващи атомни топлоелектрически централи“, част от „Росатом“. Всички необходими строителни дейности за създаване на брегова инфраструктура в Певек са приключени.

„Росатом“ вече работи по второ поколение плаващи енергоблокове – оптимизирани плаващи енергоблокове, които ще бъдат снабдени с два реактора РИТМ-200М (всеки с мощност от 50 мегавата). Те ще бъдат по-малки от предшествениците си.

Природозащитници обаче реагираха остро на проекта, а от „Грийнпийс“ дори го нарекоха „плаващ Чернобил“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *