РУСИЯ ПУСКА ПО ВОДА ПЪРВИЯТ ЯДРЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ В СВЕТА

Arktika bgnes

Основният район на работа на „Арктика“ ще бъдат Баренцово, Печорско и Карско море

Първият ядрен ледоразбивач „Арктика“, строящ се по поръчка на руската държавна корпорация „Росатом“, бе спуснат на вода в Балтийския завод в Санкт Петербург. Ледоразбивачът „Арктика“ е предназначен за самостоятелно съпровождане на морски съдове и може да води несамостоятелни съдове целогодишно в Западния район на Арктика.

Конструкцията му позволява да се използва както в арктическите води, така и в устията на полярни реки. Ледоразбивачът ще бъде задвижван с пара, произвеждана от два ядрени реактора от ново поколение РИТМ-200 с мощност 175 МВт. Основният район на работа на „Арктика“ ще бъдат Баренцово, Печорско и Карско море.

С въвеждането в експлоатация на универсални ядрени ледоразбивачи по проекта 22220, основната задача на федералното държавно предприятие „РосАтомфлот“ ще стане осигуряването на целогодишна навигация по Северния път за доставка на въглеводородна продукция на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Ядреният ледоразбивач е кръстен в чест на легендарния ледоразбивач „Арктика“, който е първият в историята, достигнал Северния полюс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *