Рибари и собственици на лодки се включват в окупацията на „Евксиноград“ по море

ЕвксиноградРибарите и собствениците на моторни лодки от местност „Траката“ са готови да помогнат на протестиращите със свои сили, за навлизането им към резиденция „Евксиноград“, по море. Тази заявка направиха самите те преди ден, като отговориха еднозначно на въпрос – биха ли се включили в недоволството срещу кабинета „Орешарски“.

„Писна ни да гледаме как живеят охолно, пекат се на плажа, хранят се на безбожно ниски цени, а ние от сутрин до вечер се блъскаме за да свържем двата края“, бе коментарът на един от собствениците на моторни лодки в „Траката“. През годините рибарите са се нагледали на оядени и високомерни политици, които отсядат в резиденцията. Емблематични в това отношение били Иван Костов и съпругата му. Сакскобурготски, докато беше премиер, отсядал често през лятото и за дълго. Царят обаче не парадирал и дори изобщо не се набивал на очи, вероятно заради присъщите на аристократите дискретност и деликатност.

Исканията на протестиращите, които планират да окупират лятната резиденция на 5 август от 19:00 часа, са за оставка на правителство на БСП – ДПС и Атака. Също така, демонстрантите ще настояват най-после гражданите да имат свободен достъп до резиденция „Евксиноград“.

Организацията на блокада на почивната база на министрите и депутатите е създадена във „Фейсбук“, където има няколко групи, обединени от тази обща цел. Идеята е стотици протестиращи да нахлуят в „Евксиноград“, едновременно. Това те смятат да направят както по суша, така и по вода.

Всъщност, през уикенда се роди и идеята, освен по суша и вода, атаката да се случи по въздух, откъдето по-лесно, протестиращите ще имат възможност да слязат при депутатите, които ще бъдат на почивка в резиденцията. Един от членовете на групата „Окупирай Евксиноград“ е публикувал коментар, от който става ясно, че той се опитва да се свърже с делтапланеристи и служители от яхт клубове, готови да окажат съдействие и участие в протеста. „Собственици на рибарски лодки, риболовни траулери, клубове по парашутизъм – молим ви за съдействие“, гласи отправеният призив.

Според написаното от Борислав Ковачев, който е член в същата група, през последния ден на миналата седмица, собствениците на риболовни траулери от Варна също се подготвят за атака на резиденцията. Проверка на наш екип показа, че в момента край „Евксиноград“ е спокойно и охранителните мерки още не са засилени.

В същото време обаче, източник на Днес + разкри, че част от управляващите, които по традиция избират „Евксиноград“ за отдих със семействата си, вече са се отказали от този вариант. „По-предвидливите“ депутати и министри бягат надалеко от резиденцията, като са предпочели да отскочат до съседна Турция. Там хем било евтино, хем пък никой нямало да ги притеснява с искане за оставка.

Някои от новобранците в Народното събрание обаче са сериозно изкушени да се възползват от облагите, които „Евксиноград“ предоставя на властниците. Те са насрочили почивките си в резиденцията за края на август, надявайки се, че до тогава, недоволството ще утихне.

Това обаче съвсем не е така, тъй като варненци са популярни с това, че трудно се вдигат на протести, но тръгнат ли веднъж – връщане няма. А става ли въпрос за измитане на червена пътека, обикновено го правят успешно.

Източник: dnesplus.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *