РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК С ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ РАДЕВ, ЗАЩОТО ЗАСТРАШАВАЛ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

radev-bgnes

Повод за реакцията е интервюто на все още не встъпили в длъжност президент пред френска медия, в което той се обяви за сваляне на санкциите срещу Русия

Реформаторите обвързват декларацията си с 10-годишнината от членството на България в ЕС и призовават Румен Радев да „декларира ясно и отчетливо, че седи зад европейските ценности и върховенството на закона“. Това заяви съпредседателят на блока Найден Зеленогорски. „Смятаме за недопустимо новоизбраният президент Румен Радев да застава зад анексията на Крим“, каза Калин Янакиев от ДСБ.

Ето и пълния текст на декларацията:

Само преди няколко дни отбелязахме 10-годишнинанта от присъединяването на България към Европейския съюз – един от най- важните и най-коненсусни исторически избори на българските граждани

Във все по сложната и напрегната международна обстановка в България предстои встъпването в длъжност на нов държавен глава и предсрочни парламентарни избори. Въпреки, че страната ни е парламентарна република, в следващите месеци цялата отговорност за управлението ще лежи върху плещите на новоизбрания президент. Поради тази причина 43-то НС смята за своя отговорнoст и задължение да декларира категоричната евроатлантическа ориентация на нашата държава и се обявява срещу всякакви опити този безалтернативен цивилизационен избор на българите да бъде подлаган на съмнение.

Депутатите от 43-то НС сме разтревожени от неуместните изявления на г-н Румен Радев пред чужди медии, в които се намеква за ревизия на евроатлантическата принадлежност на България и се прокарват внушения за алтернативни позиции. Призоваваме новия държавен глава да се отнася с уважение към избора на българските граждани, да спазва конституцията и да не се поставя стабилността на обществото и националната сигурност в риск заради чужди международни интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *