РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК ИСКА ИЗСЛУШВАНЕ НА БЪЧВАРОВА ЗАРАДИ БЮЮК

RB

Коалицията излезе с обща декларация осъждаща предаването на турския бизнесмен на властите в Анкара

Днес на сайта на коалицията беше поместена официална декларация, в която се осъждат действията на българската държава и се заявява, че реформаторите ще искат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да бъде изслушана в парламента още в първите дни на есенната му сесия.

Ето и пълният текст на декларацията на реформаторския блок:

Реформаторският блок изказва несъгласие с нарушаването на основни принципи, които са водещи за коалицията – за нас те са върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната. Предаването на чуждестранен гражданин на турските власти от миналата седмица е знак за погазването на тези принципи, залегнали включително и в Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България.

Опасността от мигрантска криза не може да бъде предмет на двустранни договорки само между България и Турция. При променената политическа обстановка и засиления мигрантски натиск на българската граница е необходима общоевропейска позиция за бежанската криза, която защитава интересите на държавите на първа линия – България и Гърция.

Реформаторският блок иска изслушване в пленарна зала на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова още в първите дни на новата сесия на 43-тото Народно събрание и държи да получи гаранция, че подобни казуси няма да бъдат допускани отново от МВР, а министър Бъчварова да обясни пред НС мотивите, с които ведомството й погазва върховенството на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *