„Репортери без граници”: За полицейскотo насилие по време на протестите

Репортери без границиМеждународната правозащитна организация „Репортери без граници” осъди полицейското насилие срещу седем журналисти и един блогър по време на сблъсъците от 40-ия ден на антиправителствените протести в столицата. Организацията описва събитията от нощта на 23 юли и призовава властите и протестиращите да гарантират безопасността на журналистите. „Репортери без граници“ пожела българската полиция и правораздавателна система да проведат безпристрастни разследвания по случаите на насилие от страна на органите на реда към журналистите и да накажат виновните.

Организацията продължава материала си като описва конкретните случаи на няколко репортера. Росен Босев от вестник „Капитал“ е бил ударен в кръста от полицай. Когато се оплакал на по висш служител на реда той му отвърнал: „Не те ли биха достатъчно?“

Валентин Грънчаров от „Дарик радио“ е бил удрян по главата с палки, докато Кирил Хараланов от „Off news“ се опитал да снима ставащото и е бил повален на земята и бит от друг полицай. Блогърът Иво Божков, който също снимал проявите на полицейско насилие е бил агресивно свален на земята и ритан многократно. Неговите наранявания са по-сериозни и все още има вътрешни кръвоизливи.

Репортерът от „Канал 3“ Цветан Фиков е бил тормозен от органите на реда близо до огражденията около парламента. Когато показал прескартата си и се идентифицирал получил юмрук в зъбите и сцепена устна.

Журналистът Иван Бедров разказва, как полицаите се опитали да счупят камерата му с палките си. Накрая камерата била изпусната на земята и вече била неизползваема. Благой Момчилов и Дани Драганов от „БиТВ“ също станали обект на насилие от страна на органите на реда, които се опитали да повредят оборудването им.

Това са разгледаните от „Репортери без граници” случаи на прекомерно насилие. През 2013 г. индексът за свобода на пресата според организацията падна със седем места, което ни нарежда на 87-мо място от общо 179 страни, най-ниската позиция за страна-членка на ЕС.

Източник: Bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *