РАЗБИХА ГРУПА ПРОДАВАЛА НЕЗАКОННО ПИСТОЛЕТИ И АВТОМАТИ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Oryjie MVR

При операцията са задържани 5 броя пушки, 16 пистолета, една карабина, 1000 патрона и пълнителя

Специализираната прокуратура и ГДБОП задържаха организирана престъпна група, продавала незаконно оръжия у нас. Групата се състои от 7 души и е действала в София, Козлодуй, Враца и други по-малки градове в страната. Една част от групата се занимавала със снабдяване, друга – с отремонтиране, трета – с намиране на клиенти и продажба.

Претърсени са 9 жилища. Във всеки един от имотите са открити незаконни оръжия. Иззети са 5 пушки, карабина, 16 пистолета, около 1000 пълнителя и боеприпаси. В дома на един от задържаните е намерен струг, с който са били изчиствани серийните номера на оръжията.

Някои от оръжията са произведени в завод „Арсенал“. Групата купувала оръжия и от разбития през декември миналата година склад в София, обясни наблюдаващият прокурор Евгения Станкова, цитирана от „Фокус”. След разбиването на склада и защото групата не е имала откъде да се „зарежда“ с оръжия, започват да разпродават панически каквото имат, нарушават правилата и попадат под обсега на контролните органи.

Според разследващите, един автомат се е продавал за 3000 лв., пистолет – за 1000 лв., а всеки един от патроните се е продавал за 1,50 лв.

Разследването е продължило повече от 6 месеца, при положение, че досъдебното производство е образувано в средата на миналата година. „Има данни за доста хора, които имат желания да закупят незаконно огнестрелно оръжие“, призна Петров. Групата не е действала самоцелно и самостоятелно, а всеки един от тях си е имал своята дейност, която трябвало да извърши. Бандата е била строго йерархична и всеки в нея е имал точно определени задачи.

Четирима от задържаните са криминално проявени, 3 от тях са осъждани. Един от групата е извършил престъпление в изпитателния срок. Един е с мярка за неотклонение „домашен арест“ и още един с мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *