РАДЕВ НАСТОЯ СИГУРНОСТТА НА ЕВРОПА ДА НЕ СЕ ОСТАВЯ В ЧУЖДИ РЪЦЕ

Radev bgnes

Президентът Румен Радев говори при откриването на конференцията „Заедно в сигурността”

Конференцията е посветена на ролята на България в общата европейска отбрана. Идеята за общата европейска отбрана никак не е нова, заяви Радев и посочи, че трябва да следим процесите в цяла Европа. Самата идеята за обща отбрана обаче по думите му не е намерила нужното място в живота на общността. Трябва да бъдем много гъвкави и прозорливи, според президента Радев, който настоя, че трябва да сме с крак с времето. Не можело да разчитаме само на меката сила особено в момент, когато големите сили развиват военните си мощности.

Вярвам, че дискусията ще се превърне в платформи за бъдещи решения. Общата европейска отбрана съществува дори преди договора на ЕС, каза Радев. И поясни, че тази позиция се застъпва и в Лисабонския договор. Идеята за общата европейска отбрана не намери поддръжка и разбиране в ЕС, продължи Радев. Той изрази събития в подкрепа на тезата си, като цитира случващото се и в Украйна. ЕС в последните години преживява една дълбока трансформация по отношение на военната си мощ, нужен е един още по-всеобхватен подход, нов импулс за интегриране на Европа. Вече се говори за силна Европа, ние трябва да бъдем гъвкави да отговорим на тези виждания, посочи Радев. Европейската отбрана трябва да се превърне във фактор на европейската външна политика. В съвременния свят е така, тези проблеми са свързани с военното строителство на общата европейска отбрана. Казва се: бъдещите европейски сили не могат да заместват НАТО, могат да бъдат допълващи. Има силна фрагментация и на отбранителната индустрия- има 176 основни въоръжения, в САЩ са само 30, в същото е и при производството на танкове Финансовите загуби от един такъв подход се равняват на между 50 – 100 млрд.долара, даде пример Радев.

Нека сега се насочим върху интегрирането на изследователските структури и организации- важни сега са тези нови технологии, които ще доведат до обединяване на индустрията, отбеляза Радев. Европейският фонд за отбрана има за цел да работи и върху изследователските проблеми. Тук е ролята на България да бъде активна страна в тези процеси, да покажем, че можем да имаме принос в общата европейска отбрана, а по време на нашето Председателство да бъдем лидер и да покажем подходите си и намеренията в тази област, каза той. Първо е нашето собствено отношение към проблемите на сигурността- дали ще инвестираме в нея, за да гарантираме собствения си суверенитет или ще инвестираме, защото така ни налагат нашите партньори- но много ясно да уточним нашите послания.

Трябва и да преодолеем нашето технологично изоставане във въоръжаването си от нашите съюзници. Ние имаме редица проблеми в тази област- не можем да участваме в редица общи действия с нашите съюзници. Важно е как нашето ръководство разпределя средствата, оказва се, че трябва да инвестираме в ремонт на техника, която не е ремонтирана редица години, има дилема тук. Моето мнение е да преценим какви ресурси са нужни за новата техника и едва тогава да решим проблема с ремонта на старите въоръжения, смята Радев.

Проектите за модернизация трябва да бъдат така организирани, че да има основа за военно сътрудничество. Имаме ли потенциал в тези сложни процеси? Наблюдава се фрагментация на изследванията в тази област, но ние трябва да продължаваме и да настояваме за средства за изследвания и разработки, защото от това зависи нашата интеграция в бъдещи европейски проекти, каза той.

За нашето Председателство Радев заяви, че трябва да поставим значими теми, за да може страните от нашия мащаб да станат активни участници в интегрираната европейска отбрана. Какви са критериите за постоянно сътрудничество в тази област? На страните като нашата трябва да се дава шанс за интеграция. Ще се решават важни механизми за участие в Общия европейски фонд за отбрана- и пак страните като нашата трябва да могат да участват активно в него. Това означава дронове, авиация и др., където можем да бъде силни. Нивото на европейската отбрана и нейната бъдеща трасформация- как това ще премине към съвместна сигурност, за да се стигне до обща европейска отбрана? България може да бъде фактор в една по-стабилна Европа, заключи президентът Радев.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *