ПЪРВИ ИЗБОРИ В КУБА СЛЕД СМЪРТТА НА ФИДЕЛ КАСТРО

Kuba bgnes

Догодина избраният парламент ще трябва да посочи наследника на сегашния лидер Раул Кастро

В Куба днес започва цикълът от избори на местно и национално ниво, който трябва да завърши с избор на Национално събрание. През февруари догодина следващият парламент трябва да посочи наследника на сегашния държавен глава – 86-годишният Раул Кастро.

В изборите участват повече от 8 милиона кубинци. Това са първите избори след смъртта на водача на Кубинската революция Фидел Кастро, който почина точно преди една година. Ще се избират депутати в местните органи на управление – общинските събрания, след което и Национално събрание – висшият орган на държавната власт в страната. В края на февруари 2018 г. новият парламент ще назначи председател на Държавния съвет.

През 2013 г. Раул Кастро, който наследи брат си Фидел като председател на Държавния съвет през 2008 г., обяви, че ще се оттегли от поста след края на настоящия си мандат през 2018 г. Очаква се той да остане начело на Комунистическата партия, но предаването на поста на практика означава край на 60-годишното управление на семейство Кастро. За най-вероятен наследник на Раул Кастро се сочи първият заместник-председател на министерския съвет Мигел Диас-Канеля.
БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *