ПЪРВАНОВ: ЩЕ НАПРАВЯ ОТВОРЕНА ОФЕРТА НА БСП ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ

Pyrvanov bgnes

На президента му е рано за политически проект, смята основателят на АБВ

Отчетът на държавния глава е една добра традиция в демократичния свят. Президентът трябва да бъде критичен и да бъде своеобразен коректив на другите власти, но това трябва да се случва периодично и по конкретни поводи. Така коментира Георги Първанов, президент на България (2002-2012), отчета на президента Румен Радев за първите две години от мандата му. Той заяви, че неговата оценка за управлението на Радев е по-скоро положителна, но призна, че е имало и известна ерозия на доверието.

Според него обаче критичните оценки трябва да се случват периодично и само по конкретни поводи, защото ако постоянно се проявява свръхкритичност и негативизъм, хората ще престанат да възприемат тези оценки. Освен това така се създава впечатление за война между институциите, а това снема доверието. „Давам му съвет да бъде остро критичен, но не ежедневно и не по всеки повод, защото тогава ще има по-голяма чуваемост“, обяви Първанов.

Първанов подчерта, че не одобрява заканата на Радев, че занапред не може да има никаква форма на диалог с управляващите. Той изрази мнение, че диалогът трябва да се възстанови, дори и да е само по най-общите теми.“Много са провокациите от страна на управляващите. В един момент се губи началото, но това не е най-важното. Важното е, че пространството се пренасища с негативизъм и това отблъсква от политиката.“

Георги Първанов определи като очевиден стремежа на държавния глава за създаване на нов политически проект, но е на мнение, е още е рано Румен Радев да мисли за подобно нещо. Няма как държавен глава, докато е в институцията, да се занимава с такива неща, той е президент на всички български граждани, заяви Първанов и обясни, че няма нищо лошо президентът да има позиция, но тя трябва да работи за нацията, а не за определена политическа формация. Колкото до идеята на президента за създаване на Стратегически съвет, Първанов я смята за разумна.

По отношение на процедурата за избор на изтребител Първанов се съгласи с обвинението на Радев, че конкурсът е опорочен. Той изрази мнение, че трябва да се наложи мораториум върху сделката и предвидените 2-3 милиарда да бъдат инвестирани в българското производство, във високотехнологичните отрасли и енергетиката. Да ги инвестираме в сигурност в широкия смисъл на думата, посъветва той.

В контекста на предстоящите избори Георги Първанов коментира, че винаги е отворен за диалог с други политически сили. „Аз съм отворен за диалог и с БСП, и с цялата левица. И, впрочем, искам да обявя намерението на АБВ, да направи една отворена оферта и към „Позитано“, и към всички политически леви формации, в краткосрочен план или за коалиционно, или просто за взаимодействие, може еднопосочно взаимодействие“, обясни Първанов.

Опасявам се, че ГЕРБ трудно ще бъдат преборени на тези избори, призна той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *