ПЪРВАНОВ: ПЛЕВНЕЛИЕВ, СЛЕД МАНДАТ НА ГАФОВЕ, НА ФИНАЛА НАРУШИ КОНСТИТУЦИЯТА

pyrvanov-plevneliev-bgnes

Президентът на България от 2002 до 2012 коментира на брифинг в парламента решението на Росен Плевнелиев да не съставя служебен кабинет

„Президентът е задължен при несъставяне на кабинет да организира служебно правителство. Това е императивно задължение, а не възможност. Това не е концерт по желание“, каза Първанов. той припомни, че според чл. 103, ал. 1  президентът носи отговорност при държавна измяна и нарушение на конституцията.

Според него най-вероятно единственото, което спасява Плевнелиев от импийчмънт, е липсата на време, но държавният глава трябвало да понесе сериозна морална и политическа, държавническа отговорност. „Никой не може да се крие зад факти от актуалната международна и вътрешна ситуация“, смята Георги Първанов. По думите му своеволията на отбора ГЕРБ в тази ситуация са станали прекалено много. „Това тежко нарушение на конституцията е под диктовката на този, който го посочи за президент“, каза още Първанов.

„Не мога да укорявам новоизбрания президент Румен Радев за това, че той отказва да участва във формална процедура, той в момента няма правомощия“, коментира Първанов. По думите му Радев идва на ход след 22 януари и оттогава може да бъде укоряван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *