Пълна полицейщина! ДАНС и МВР пращат агенти под прикритие на протестите

ПолицияНа 18.07.2013г. вечерта арх. Богданов стои с приятели пред Народното събрание, когато идват двама полицай и му искат личната карта. Той я дава и те му я връщат. След 10 мин. идват повторно и го канят за справка в уличката зад Университета. Там с груба сила той е арестуван и откаран в Първо РУ на МВР, на бул. „Шипченски проход“. Арестът е документиран и излъчен по БНТ: http://bnt.bg/bg/news/usernews/104955/lubitelski_kadri_sys_zadyrjaneto_na_protestirasht. Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ остро протестрира срещу това задържане, което е класически пример за неоправдано полицейско насилие.

На следния ден съда освобождава арх. Богданов поради липса на доказателства. Според съпругата му той никога не се е държал агресивно на площада. Поведението на органите на реда обаче показва, те са търсели конкретно него. Единственото, за което архитектът могъл да попадне на мушката им са статуси с призиви за гражданско неподчинение, публикувани в личния му Facebook профил.

Биволъ потвърди чрез свои източници, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и МВР пращат агенти под прикритие на протестите #ДАНСWithme. Цивилни полицаи и агенти на ДАНС непрекъснато обикалят в тълпата по протестите, за да дебнат за „най-активните лица“ и за потенциални провокатори. Полицаи от 1 и 2 РПУ към столичното МВР правят снимки и насочват иначе „антиконфликтната полиция да задържа потенциалните провокатори и съмнителни лица“.

Присъствието на цивилни полицаи е нормално и дори задължително, но включването на агенти на ДАНС поставя много въпроси за ролята и правомощията на агенцията.

В случая с арх. Богданов нямаме нито провокации, нито пък той е съмнително лице. Арестът му напомня действията на политическата полиция в тоталитарните страни – полиция на мисълта.

С борбата срещу насилието се оправдава и практиката агентите да засичат и дори да снимат близки до БСП и ДПС лица, които според управляващите не би трябвало да проявяват липса на лоялност с подкрепата към митингуващите.

Нова „мода“ в администрацията в кабинета „Орешарски“ е да се пишат доноси срещу колегите, които си позволяват да ходят по протестите срещу правителството“ – твърди още източникът на Биволъ, който е близък до властта. Например шефката на „Връзки с обществеността и протокол“ и „Административно обслужване“ на енергийното министерство Бетина Жотева е заплашена с уволнение, защото е засечена на протесите.

В БСП има процес на „чистене на сметки“: отстраняват се „нелоялните“, а „лоялните“ другари имат шанс за повишение по партийната линия – недоволстват на Позитано.

Източник: bivol.bg

Един коментар по “Пълна полицейщина! ДАНС и МВР пращат агенти под прикритие на протестите

  1. МРЪСНОЧЕРВЕНИ БЕЗБОЖНОТЪПИ МИЛИЦИОНЕРИ!
    НА КОЛКО ВИЦОВЕ ЗА ВАС ПРЕДИ СЕ СМЯХМЕ!
    КОЛКО МНОГО ОТ ТОГАВА ОЩЕ ОГЛУПЯХТЕ!
    КАК ЧУДОВИЩНО ОСВИРЕПЯХТЕ!
    А ЗА ФИНАЛ СЕ ПАК ИЗПОНАСРАХТЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *