ПХЕНЯН: САЩ СИ ПРОСЯТ ЯДРЕНА ВОЙНА, ТРЪМП СИ ИГРАЕ С ОГЪНЯ

phenyan praznenstva Reuters

Северна Корея отпразнува с пищни тържества поредното изстрелване на ракета

Северна Корея отпразнува с пищни тържества изстрелването на балистична ракета, съобщи Франс прес. Успешното изпитание на междуконтиненталната ракета беше отпразнувано с фойерверки и хореографски изпълнения на градските площади. Същевременно размяната на остри реплики и демонстрация на сила с Вашингтон продължава. Американският президент Доналд Тръмп и неговата администрация „просят за ядрена война“. Това се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, предаде „Дейли Сабах“.

Позицията е разпространена на фона на 5-дневно военно учение с участието на 12 000 американски военнослужещи и неназован брой южнокорейски такива. Външното ведомство на Пхенян посочи, че Тръмп представлява риск за световния мир, защото играе хазартно по отношения на ядрения въпрос.

По-рано през тази седмица режимът на Ким Чен-ун извърши поредното си ракетно изпитание, след което от Вашингтон заплашиха страната с унищожаване. Напрежението на Корейския полуостров остава високо.

Пропагандната машина в Северна корея работи на пълни обороти. Всекидневникът на Корейската трудова партия „Нодон синмун“ помести на първата си страница снимки на пхенянския площад „Ким Ир-сен“, претъпкан с бурно ръкопляскащи войници и цивилни. На един от транспарантите се вижда надпис „Празнуваме с жар успешното изстрелване на „Хвасон-15″, което демонстрира властната мощ на Северна Корея пред останалия свят“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *