ПУЧДЕМОН ОТГОВАРЯ УКЛОНЧИВО НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ ДАЛИ Е ОБЯВИЛ НЕЗАВИСИМОСТ

puchdemon bgnes

Лидерът на Каталуния поиска среща с премиера на Испания Мариано Рахой

Сепаратисткият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон не отговори ясно на въпроса на правителството на Испания била ли е обявена независимост на автономната област. Регионалният лидер имаше срок до 10 ч. местно време днес (11 ч. българско) да изясни ситуацията, съобщи в. „Мундо”. В писмо-отговор до Мадрид Пучдемон призова министър-председателя на Испания Мариано Рахой да се срещнат, за да „отворят пътя към диалог” през следващите два месеца.

Вицепремиерът на Испания Сорая де Сантамария обяви, че лидерът на Каталуния трябва да каже до четвъртък, че не е провъзгласявал богатата област за независима държава, съобщават световни агенции. В обръщение по телевизията тя подчерта, че Карлес Пучдемон не е отговорил на искането на правителството.

Сантамария каза още, че той имат властта да предотврати следващите стъпки на испанското правителство. По думите й отговорът на правителството срещу Каталуния е подкрепян от испанския парламент. Тя добави, че каталунските власти все още имат възможност да се поправят. Всякакъв диалог трябва да се води в рамките на конституцията, подчерта вицепремиерът.

Пучдемон напомни в своето послание също, че процесът на излизане на региона от състава на кралството е бил спрян. Лидерът на Каталуния смята, че създалата се в областта ситуация „се нуждае от политически отговори и решения”. „Предложението ни за започване на диалог е искрено”, отбелязва Пучдемон в писмото си. Той призовава също за прекратяване на „натиска срещу населението и правителството на Каталуния”.

След проведения на 1 октомври референдум за бъдещето на Каталуния, на който 90,18% от гласуването се обявиха за независимост, на 10 октомври регионалните власти подписаха декларация за независимост, която обаче, засега не влиза в сила. Премиерът Рахой даде на каталунското ръководство срок до днес да изяснят ситуацията и настоя за ясен отговор дали е била обявена независимост.

За да избегне твърд отговор от страна на централното правителство, Пучдемон получава срок до четвъртък, за да се поправи положението. В противен случай властите могат да прибягнат до член 155 от конституцията, който дава право за отмяна на самоуправлението на Каталуния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *