ПРОТЕСТ СРЕЩУ МОРАТОРИУМА ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА И НОВИТЕ ТЕРАПИИ ПРЕД НС

protest lekarstva bgnes

Според недоволните налагането на такъв мораториум е държавнически цинизъм

Протестиращи казаха „Не!” на мораториума върху лекарствата и новите терапии пред сградата на парламента, предаде репортер на БГНЕС. Като „чист фашизъм“ и „висш държавнически цинизъм“ определи мораториума върху новите лекарства Аделина Банакиева, организатор на протеста „Не на мораториума върху лекарствата и новите терапии“.

Андрей Дамянов обясни, че подкрепя пациентите в справедливото им възмущение за наложения мораториум. Приветстваме ветото на президента. Депутатите да се замислят най-накрая, че и те ще бъдат пациенти, каза още той. Кристина, която беше дошла с децата си, обясни, че е на протеста, защото решението, което се взема, е меко казано несправедливо и всички трябва да се обединим срещу такива очевидно посегателства срещу човешките права. „Никой не избира от какво да се разболее и трябва да разчита на адекватна терапия. Освен, че някои хора са жестоки и малоумни, нямам друго обяснение за това решение“, посочи Кристина.

Омбудсманът Мая Манолова също бе на протеста и обясни, че е поканена от организаторите. „В институцията за последните 10 дни пристигнаха над 150 жалби, а и предупреждавах депутатите за жестокостта на този текст още, когато проектът за бюджет на НЗОК влезе в НС. Писах становища, писах и писма лично до всеки депутат. За мен това е нечовешко отношение, което отнема надеждата за живот на болни български граждани. То е и дискриминационно. Никой не избира онкозаболяванията или редките болести“, категорична бе Манолова. Тя обясни, че ако депутатите не прегласуват този текст, ще подаде жалба в Конституционния съд по отношение на мораториума върху лекарствата и мораториума за новите дейности на болниците.

Припомняме, по-рано днес бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски определи протеста като „тежка манипулация“. 63-годишният Антон Маждраков от София възрази, че с мораториума за нови лекарства най-цинично се твърди, че провежданото досега лечение, ще продължи да бъде провеждано с други лекарства. „Има болести, за които сега за пръв път се появяват лекарства, например за белодробната фиброза в момента от две години има ново лекарство. За нея няма друго лекарство – няма генерик. 4500 лв. е месечният курс на лечение“, посочи Маджраков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *