Протестна мрежа: Изолирайте провокаторите на протеста

АнтиконфликтВъв връзка със зачестилите напоследък провокации и предизвикване на конфликти сред протестиращите и все по-натрапчивото бездействие от страна на органите на реда или тяхното удобно отсъствие в подобни ситуации, Протестна мрежа заявява:

1. Считаме, че появяването на протеста на лица, които не споделят двете му основни цели – оставка и възможно най-скорошни парламентарни избори, е провокация. Както и всякакви действия, свързани с предизвикване на конфликти, словестно и физическо насилие в рамките на протеста. Това нарушава неговия мирен, толерантен и цивилизован характер и има за цел компрометирането му и прогонването на гражданите от публична изява на тяхното недоволство и позиции.

2. Осъждаме остро липсата на реакция, високомерно и неангажирано отношение и поведение на полицията, дори в случаи, в които тя е многократно сезирана и призовавана от различни граждани с молба да се намеси.

3. Подобно пасивно отношение е не само непрофесионално, но превръщайки се в рецидив, може спокойно да се тълкува като пряко съучастие към провокациите и нерегламентирано използване на органите на реда за постигане на политически цели.

Ето защо се обръщаме към всички работещи в МВР и синдикалните организации на служителите в сектора за сигурност с настоятелен призив да не допуснат да се превърнат в репресивен апарат в услуга на политици, искащи да ни върнат към едно друго, жестоко време и режим, който не само в България, но и в целия цивилизован свят бе осъден като престъпен.

От своя страна, призоваваме гражданите да не се замесват в конфликти, да избягват провокации и да изолират всякакви провокатори. Нека не забравяме, че това, което ни обединява, е желанието за промяна на ценностия модел на управлението в страната чрез постигане на оставка на настоящото правителство плод на олигархическото задкулисие и незабавни избори след това!

24.09.2013 г., Протестна мрежа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *