ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЗА ПАРТИЯТА НА МАРЕШКИ, ТОЙ ОТИВА НА ИЗБОРИТЕ

Mareshki bgnes

Веселин Марешки: Няма проблем с регистрацията на партия „Воля”

Прокуратурата имала 30-дневен срок, в който да извърши проверка на пренасочения от ЦИК сигнал за това, че Веселин Марешки е едновременно председател на две партии. Пред Offnews говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви: „Изискахме вчера делата от Софийски градски съд и в момента прокурорите се запознават с материалите по тези дела“.

Тя обясни, че след като бъдат установени фактите по регистрациите на партиите, ще бъдат направени „изводите за това какви са възможностите на прокуратурата и дали изобщо има възможности за някаква реакция“. По думите ѝ подобен случай е прецедент. „До сега не е имало такъв случай. Дори законът не го е предвидил. Всеки, който прецени, че трябва да се обърне към прокуратурата, го прави. Ние сме длъжни да извършим съответните действия“, каза Арнаудова.  Припомняме, че ЦИК обяви, че въпросът не е от нейната компетенция, тъй като не става въпрос за нарушение на Изборния кодекс, а на закона за политическите партии.

Междувременно марешки и партия „Воля” продължават да твърдят, че няма проблем с тяхната регистрация за вота и дори поискаха наказателна отговорност за разпространение на фалшиви новини. Във вторник от партията на Марешки оповестиха, че регистрацията е направена „по надлежния ред“ и партията е вписана в регистъра на СГС за политическите партии. От „Воля“ обясняват, че Марешки не е сред учредителите на партията и бил избран за неин председател през ноември 2012 година, което е повече от пет години след регистрацията на партията.

От становището на „Воля” става ясно, че Марешки действително фигурира като председател на двете партии, но вината за това се прехвърля на съда. След влизането в сила на промените в Закона за политическите партии през април 2005 година партия „Национално движение за свобода и демокрация“ е подлежала на пререгистрация. Такава била отказана последователно от Софийски градски съд и Върховния касационен съд. В същото време обаче нито прокуратурата, нито съдът предприели мерки за заличаването ѝ. Партията обаче останала „неактивна“, както правно, така и политически.

„Г-н Марешки, а още по-малко ПП ВОЛЯ, могат да носят отговорност за това, че ПП НДСД не е заличена по надлежния ред в регистъра на СГС. Единствената причина отчетите на ПП НДСД да се представят в Сметната палата, въпреки отказа за пререгистрация е, че е налице изрично законово задължение за това в чл. 34 от ЗПП, а Веселин Марешки е човек, който спазва законите“, посочват от партията.

По-рано днес обаче Труд оповести резултатите от преглед на оригиналите на всички документи във фирмените дела на двете партии, извършен от „Труд” на място в деловодството на Софийския градски съд. Според изданието Марешки действително не е сред учредителите на партия „Либерален алианс”, по-късно прекръсетна на „Воля”. Такива обаче са майка му Веска Спасова Марешка, съпругата му Светлана Александровна Марешка, сестра му Нина Найденова Марешка и покойният му баща Найден Василев Марешки. „Роднините на Марешки са сред учредителите и на първата му партия „Национално движение за свобода и достойнство”, заедно с голяма кампания служители и близки на семейството и шефа” допълва изданието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *