ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА ИЗБОРИТЕ НА „ВОЛЯ”

Mareshki bgnes

Държавното обвинение работи по сигнал от ЦИК че бизнесменът Веселин Марешки е председател на две партии едновременно

Както Bulgaria-News вече съобщи това е грубо нарушение на закона и дори може да доведе до касиране на парламентарните избори, ако партията на Марешки участва в тях. В понеделник по сигнал на Централната избирателна комисия Софийската градска прокуратура  започна проверка за това спазен ли е Законът за политическите партии от кандидата за депутат Веселин Марешки.

Съгласно чл. 8 от Закона за политическите партии гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия, само ако не членува в друга партия. Горното обстоятелство, съгласно разпоредбата на чл. 11 ал.2 от Закона, се удостоверява с декларация. Ако проверката на прокуратурата докаже, че Марешки действително е председател и на двете партии, ще ес окаже, че той не само е участвал на събранията, но дори е избран на ръководни длъжности. С това той от една страна би декларирал неверни данни, а от друга би направил невалидна регистрацията на „Воля” за изборите в неделя.

СГП е образувала преписка по постъпилите материали и е разпоредила проверка, в хода на която са изискани материалите по делата за регистрация на двете партии от СГС и удостоверение за актуално състояние на въпросните политически партии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *