ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА БОЕПРИПАСИТЕ В ЗАВОДА „МИДЖУР“

boepripasi bgnes

Румяна Арнаудова обяви, че в общо 5 склада се съхраняват огромно количество взривни вещества и прибори за взривяване

Междуведомствена комисия трябва да провери завода за боеприпаси „Миджур“във видинското село Горни Лом, съобщи БНТ. Припомняме, че прокуратурата установи нарушения при съхранението на боеприпаси и вризвни вещества, което може да застраши живота и здравето на хората от Горни Лом. Вчера, 12 юни, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че според данните от проверката на ВАП на територията на завод „Миджур“ в общо 5 склада се съхраняват огромно количество взривни вещества и прибори за взривяване – повече от 190 хиляди мини и повече от 90 тона барут.

Проверката на комисията трябва да се извърши възможно най-скоро, след като Върховната административна прокуратура прецени, че незабавно трябва да се предприемат действия по обезопасяването на завода. Припомняме, причината за проверката е сигнал, според който в помещенията на завода се съхраняват огромни количества боеприпаси и взривни вещества, които не се охраняват и са изключително опасни.

В хода на проверката на прокуратурата се установиха следните нарушения:

– в нарушение на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ от „Видекс“ АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите – 5 бр. взривни складове, в които се намират изброените вещества;

– не са представени документи за изпълнение чл.14 от ЗОБВВПИ, според който „Видекс“ АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;

– в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно чл.35, ал.3,т.5 от Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/.

От Върховната административна прокуратура са съобразили, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи според ВАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *