ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГА ОБВИНЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИЯ СЪЮЗ, ЗАЩОТО ВСЯВАЛА ПАНИКА

Stoimenova FB

 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е била обвинена на разпит в СДВР с разпореждане на прокуратурата заради нейни интервюта пред БНР и БНТ по чл. 326 от Наказателния кодекс. Неговият текст гласи, че който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.

На Стоименова е била наложена гаранция от 20 хил. лв.  Повод за действията на прокурата са нейни изявления в медиите – за презапасяването с лекарства и рисковете от поява на дефицити, за законодателните пропуски при отпускането на медикаменти.

Софийската районна прокуратура, която води разследването, разпространи кратко съобщение, че обвинението е „във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение“ и че то е деяние „с висока обществена опасност, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти“. На брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов в отговор на въпрос каза, че няма информация.

Малко по-късно през деня тя даде кратко интервю пред Би Ти Ви, в което каза, че е изумена от повдигнатото ѝ обвинение. „Дали това е по сигнал, дали прокуратурата се е самосезирала, как са решили толкова бързо, че има неоспорими доказателства и у кого създадох тази тревожност – ето това са въпроси, на които нямам отговор“, добави тя.

„В тези медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, пише в изявлението Стоименова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *