ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В ЦИК

cik bgnes

8 партии и 6 коалиции до момента са подали заявление за участие в изборите

Партиите, внесли документи за регистрация са: ГЕРБ, ПП „Воля“, Движение за радикална промяна „Българската пролет“, ПП „Българско национално обединение“, ПП „Глас народен“, Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ), Партия на Зелените и Партия „Възраждане“. Четири от тях вече са регистрирани, а останалите чакат проверка. Коалициите, които са подали заявление за предсрочния вот до момента са: „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, Реформаторски блок, „Коалиция на недоволните“, „АБВ – Движение 21“, „Обединение ДОСТ“ и Коалиция „Нова република“.

Срокът продължава да тече до края на работният ден на 8 февруари, което означава, че останали формации, които желаят да се включат в предизборната надпревара, все още могат да внесат своите документи в централата на Централната избирателна комисия. В 9.30 часа се очаква това да направят от коалиция „БСП за България”, а час по-късно ПП „Движение за права и свободи” също ще подаде документите си за участие в изборите, пише „Фокус“. По-късно през деня се очаква за вота да се регистрира и коалицияя „Да, България”, в чиито състав ще влязат Зелените и още една поличитечска партия, както и „Да, българия” но не като партия заради проблемите със съдебната регистрация на проекта.

За да участват в изборите партиите и коалициите трябва да са внесли най-малко 2500 подписа в ЦИК, както и депозит от 2500 лв. в БНБ. Преди да бъдат включени в регистрите на ЦИК техните документи, както и събраните подписи, минават необходимите проверки за легитимност. Регистрацията на кандидатските листи в Районните избирателни комисии (РИК) е до 32 дни преди изборния ден. Очаква се жребият за номерата на партиите и коалициите в изборната бюлетина да бъде изтеглен на 22 февруари. Официално предизборната кампания започва на 24 февруари и ще продължи до 24 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *