ПРЕМЕСТИХМЕ СТРЕЛКИТЕ С ЕДИН ЧАС НАПРЕД ТАЗИ НОЩ

Chasovnik bgnes

Лятното часово време остава в сила до 28 октомври, когато трябва да върнем стрелките отново по зимното часово време

Тази нощ в 3 часа преминахме към лятното часово време и преместихме стрелката на часовниците на 4 часа и преминахме на лятно часово време. С напредъка на технологиите традиционното превъртане на часовниците в голяма степен остана в миналото. Сега компютрите и смартфоните обикновено сменят автоматично часа.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята – без смяна. През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха „за” премахването на лятното часово време, но до конкретни разпоредби едва ли ще се стигне скоро.

Връщането към астрономическото време ще бъде на 28 октомври. Тогава, в 4 ч. през нощта, часовниците ще бъдат върнати с един час назад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *