ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ОФИЦИАЛНО ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ

 

Radev bgnes

В  речта си той обеща да работи за европейска интеграция, но и за националния интерес

Официалната церемония по предаването на властта от президента Плевнелиев на президента Радев се състоя днес на площад „Св. Александър Невски“. Тържествената церемония бе изпълнена със символи на предаването на власта и най-вече на титлата и отговорността на върховен главнокомандващ на армията.

На церемонията на пл. „Св. Александър Невски“ президентът Росен Плевнелиев прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците. Новият президент Радев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул. Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на което 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България. Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул. Докато гвардейците се престрояваха за марша, звучеше камбанен звън от храма „Св. Александър Невски“.

На церемонията по встъпване в длъжност на президента Радев присъстваха премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, председателят на парламента Цецка Цачева, депутати, висши магистрати, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши военни, столичният кмет Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит, духовници, омбудсманът Мая Манолова, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, дипломати, граждани.

В речта си в рамките на церемонията Радев заяви, че ще бъде президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Той каза, че ще работи с българския парламент, правителството, институциите, партиите и с гражданските организации за обединяване на усилията в намирането на най-добрите решения за България. „Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти досега за усилията им за изграждане на демократична България“, каза Радев. По думите му в последните 30 години са допуснати грешки и е изгубено време, но страната е станала част от обединена Европа.

„Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция, но нека е ясно едно – ще бъда президент, които безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ“, заяви президентът Радев. „Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред“, каза Румен Радев.

След церемонията на „Дондуков“2 се състояха срещи между двамата президенти и между вицепрезидентите. След разговорите новите президент и вицепрезидент изпратиха на парадния вход на институцията президента Плевнелиев и вицепрезидента Попова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *