ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ТРИБУНА: УЛИЦАТА ЩЕ ПОМЕТЕ СТАТУКВОТО

Radev parlament bgnes

Според държавният глава се очертава тежка пленарна сесия, а премиерът трябва да бъде задължен да се явява поне веднъж месечно пред депутатите

В острото си обръщение към депутатите президентът Радев заяви, че или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото. Очертава се тежка пленарна сесия, каза още държавния глава в обръщение от парламентарната трибуна в началото на осмата сесия на 44-ото Народно събрание. По думите му всяка нова сесия е заредена с надежда и очаквания. Той изрази надежда и депутатите да са заредени с енергия.

Времето за промяна неумолимо изтича, изтъкна президентът. Затова той иска сега депутатите да се концентрират в този сесия за важните за бъдещето на страната решения. Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места, изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона.

България продължава да губи най-ценното си богатство – хората, голяма част от гражданите се отчуждават от собствената си държава. Прозрачност отчетност и отговорност, основни фактори на управлението – чезнат. Няма развитие сигурност и просперитет, а има бедност и корупция, отбеляза президентът. Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни. Необходима ни е силна държава, добави Радев.

Такава промяна не може да дойде от един човек, от една партия. Радев настоява за промяна на начина на упражняване на властта.

Държавният глава иска премиерът Бойко Борисов да представя за одобрение в парламента управленската програма. Той иска министър-председателят поне веднъж месечно да идва в пленарна зала, както и да отчита постиженията на властта.

Очакванията ми са за ускорен дебат по важните въпроси. Не може да има ефективно управление на държавата, ако няма пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Българското правителство е едно от малките, което не следва управленска програма, която да е получила одобрението на парламента след публичен дебат. Ако наред със състава на МС, премиерът предлага за одобрение в НС и своята управленска програма, това би било добре, заяви Радев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *