ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ НАЛОЖИ ВЕТО ВЪРХУ ЧАСТНОТО ФИНАНСИРАНЕ НА ПАРТИИТЕ

Radev prezidentstvo

 

ВМРО изрази подкрепа за мотивите на държавния глава

Президентът наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за финансирането на партиите, съобщиха от администрацията на държавния глава. С измененията на Закона за държавния бюджет за 2019 г. се разрешава бизнесът да финансира политическите партии под формата на дарения.

„Държавният глава приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2.5 млн. български граждани, за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите. Промените обаче, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация – се казва в съобщението. – Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията.“

Според юридическите съветници с промените в Закона за бюджета партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така се превръщат в стопански субекти, които формират печалба, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители.

„Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители“, коментират от президентската институция. „Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави“, предупреждават те.

Създават се предпоставки даренията от бизнеса да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот – са също опасения на президента. Според него дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.

От ВМРО се обявиха в подкрепа на мотивите на държавния глава за ветото и се похвалиха, че те повтарят техните, изказани в пленарна зала.  Войводите отново ще гласуват по същия начин в зала. Хората на Красимир Каракачанов са против приватизацията на политическите партии.

От БСП заявиха, че ако ветото на президента по този закон не мине, те ще сезират Конституционния съд.

НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава.

ДПС настояват за отворено финансиране на партиите и са срещу ветото.

От ГЕРБ, които бяха вносители на промените в Закона за държавния бюджет, логично, няма да подкрепят ветото на президента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *