ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ Е ПАТРОН НА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ОТБРАНИТЕЛНАТА ИНДУСТРИЯ

Radev bgnes

Със създаването на Европейският фонд за отбрана ЕС поема отговорността за собствената си сигурност

Под патронажа на президента Румен Радев днес ще се проведе Национална конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“. Това е първата конференция в Европейския съюз, посветена на новия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент.

„Със създаването на Европейския фонд за отбрана ЕС поема отговорността за собствената си сигурност.” Това заяви днес президента Румен Радев по време на Националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, която се провежда под негов патронаж в Централния военен клуб.

Липсата на коопериране между страните-членки на ЕС в областта на сигурността и отбраната носи загуби на съюза, изчислени на годишна база от 25 млрд.евро до 100 млрд. евро, уточни държавният глава. Над 90% от изследвания и развоя се извършват на национална база, което говори за фрагментиран подход, констатира Радев. Към развоя и придобиването на основни бойни системи води също до финансови загуби, продължи той. В резултат основните бойни системи на ЕС наброяват 178 хиляди типа, докато в САЩ те са само 30. Ето защо, създавайки този фонд, ЕС поема по нов път – пътят на интеграция и оптимизация, водещи до по-голяма конкурентноспособност и ефективност.

Специално участие в конференцията ще вземат Елжбета Бенковска, европейски комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия, Хорхе Домек, изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана (ЕАО), заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Комисар Бенковска и нейният екип, както и Хорхе Домек и представители на ЕАО, ще представят пред участниците във форума дейността на бъдещия Европейски фонд за отбрана. Основната цел на Фонда е да подпомогне по-ефективното изразходване на средствата за изграждане на съвместни отбранителни способности, повишаването на сигурността на европейските граждани и да насърчи изграждането на конкурентоспособна и новаторската индустриална база.

Конференцията ще включва два дискусионни панела с участието на представители на Европейската комисия, държавните институции и бизнеса, в рамките на които ще бъдат обсъдени насоките за развитие на българската отбранителна и аерокосмическа индустрия, както и възможностите за включване на европейските и националните финансови инструменти в подкрепа на тези сектори.

Румен Радев очаква представянето на Европейския фонд за отбрана в София да подпомогне националната отбранителна индустрия, научният и изследователски потенциал да намерят своя път за ефективно интегриране и коопериране с европейските научни и индустриални структури, работещи в сферата на отбраната.

Това е първата по рода си конференция и тя се организира в България, защото страната ни има своите успехи в отбранителната индустрия и Космоса, изпратихме двама свои космонавти в орбита, преди броени дни изведохме в орбита и първия частен спътник, посочи президентът и даде още примери за приноса ни в тази област.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *