ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ: ГРУБА ГРЕШКА НА РАДЕВ Е БЕЗ ДА МИСЛИ ДА ПОСОЧИ 28 МАРТ ЗА ДАТА НА ИЗБОРИТЕ

Plevneliev Radev

„Тази буря която предстои ще реши всичко – дали България ще влезе в еврозоната или не – дали Радев ще има втори мандат, дали Борисов няма да има нов мандат, ще видим тежък сблъсък в България. Това каза пред bTV бившият президент на България Росен Плевнелиев (2012 – 2017).

„Хубаво е да има консултации от една страна, да, държавният глава трябва да се консултира, но това са първите консултации, които Радев прави, 4 г. не си отвори вратите на президентската институция за никого и нищо, освен жестоко политическо противопоставяне“, коментира Плевнелиев.

Радев постоянно казва „мутри, вън”, а тези, които създадоха мутрите са в президентството навсякъде, а са и шефове на стратегическия му съвет. Радев е воден от желание за мъст между генерал-премиер и генерал- президент, това ще е битка, която е деструктивна за народа. Радев назова дата 28 март, дори без да помисли малко, това е груба грешка на държавния глава, убеден е Плевнелиев.

Радев е в тежка ситуация, не му отива да каже нещо и след това да се отметне. Когато Радев посочи 28 март за дата на изборите, не е той човекът, който отмени тази дата, а шефът на неговия стратегически съвет Александър Маринов. Радев постоянно казва „мутри, вън”, а тези, които създадоха мутрите са в президентството навсякъде, а са и шефове на стратегическия му съвет. Шефът на стратегическия съвет по прякор Майстора поставя под съмнение датата за изборите, подчерта Плевнелиев.

Според Плевнелиев България се справя изненадващо добре с управлението на COVID кризата. Той обясни, че в разговор с директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е обсъдил над 200 държави и двамата са били на мнение, че България успешно се справя със ситуацията на фона на глобалната криза.

По думите му има и неща, които могат да се подобрят. Той даде пример, че хората имат ниско доверие в институциите, а за да има промяна, трябва да има върховенство на закона, не на интересите.

„Трябва да си дадем сметка, че българската здравна система остана нереформирана и сега виждаме резултатите от това. Колко министри се смениха? Но все още тази система не е тази, която, ние като граждани, искаме да имаме“, каза Плевнелиев.

Според него чрез въвеждането на електронна здравна карта административната тежест в системата ще се облекчи и резултатите ще се подобрят. Плевнелиев даде оценка „много добър“ на кабинета за справянето с кризата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *