ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СЕ ПРОВЕЖДАТ В МАКЕДОНИЯ

epa05668624 Electoral officials carry sealed voting boxes to polling stations a day before the elections in Kavadarci, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 10 December 2016.  Macedonia will hold early parliamentary elections on 11 December 2016.  EPA/NAKE BATEV

Македония е в политическа криза след скандал с подслушване на над 20 хиляди души

Надеждите са, че тези избори ще сложат край на продължилия близо година политически скандал. Още през 2015-та година опозицията обвини тогавашния премиер Никола Груевски и неговия началник на контраразузнаването в подслушването на над 20 хиляди души. По силата на постигнато с посредничеството на ЕС споразумение за излизане от кризата македонската политическа класа се договори за предсрочни парламентарни избори, както и да бъде назначат специален прокурор, който да разследва скандала.

С днешиня вот  Груевски ърси продължение на доминацията на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ и връщане на власт. Най-големият му конкурент е лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев. Той се опитва да свали ВМРО от власт и да докаже информация, че Груевски е замесен в корупция и злоупотреба с власт. Именно той оповести записи, които да докяжат масовото подслушване на политици, чиновници, активисти, журналисти и съдии.

Провеждането на предсрочни избори беше съгласувано още преди 18 месеца, но вотът беше отменен на два пъти през април и юни. Опозицията поиска прокарване на реформи за елиминиране на всички съмнения, които могат да позволят на Груевски и партията му да манипулират изборите. ВМРО печели всички избори от 2006 година насам. Една от мерките е свързана с премахване на имената на хиляди починали македонци от избирателните списъци и промяна в медийната среда. Заев също обвинява Груевски, че изнудва чиновниците да гласуват за партията му.

Социологическите проучвания дават преднина на ВМРО. Седмица преди вота проучване на агенция M Prospect за Telma TV показва, че ВМРО получава 23,3% срещу 19,4 на сто за партията на Заев. Право на глас имат 1.8 милиона македонци.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *