ПРЕГОВОРИТЕ ЗА БРЕКЗИТ НАВЛИЗАТ В КЛЮЧОВА ФАЗА

5896813

Тереза Мей ще направи опит да договори изгодна за Лондон сделка с Юнкер

Британският премиер Тереза Мей ще се опита да договори днес с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер сделка по Брекзит в момент, когато след месеци преговорите по въпроса достигнаха решителен момент. Работният обяд в Брюксел е „финалният краен срок“ за прогрес по въпроса за излизането на Великобритания от ЕС, е позицията на ЕС. Ако резултатът е отрицателен, Брюксел няма да е в състояние да одобри откриването на разговори за бъдещите търговски отношения с Лондон на срещата на върха на 15 декември.

Постигането на споразумение в понеделник ще бъде „трудно, но изпълнимо“, заяви пред АФП високопоставен представител на ЕС, който подчерта, че остават разделенията по въпроси като съдбата на ирландската граница и правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания. Лондон обаче отхвърли крайния срок на ЕС.

Британският премиер ще се срещне и с президента на Европейския съвет Доналд Туск. Не се очаква официално решение по въпроса да бъде взето преди сряда, когато главният преговарящ от страна на ЕС по Брекзит Мишел Барние ще докладва пред еврокомисарите, след което те ще дадат пресконференция. ЕС настоява за постигането на „достатъчен напредък“ по ключови въпроси, свързани с развода с Лондон, като правата на гражданите и Ирландия, за да се стигне до преговори за преходен период след Брекзит и бъдещи отношения. Ако това не стане този месец, ЕС може да бъде принуден да „преосмисли“ дали е възможна цялостна сделка за Брекзит, предупреди Туск, с което се отваря път за перспективата за хаотичен изход с далечни икономически ефекти.

След месеци на застой Лондон и Брюксел ефективно постигнаха споразумение по спорния въпрос за сметката по развода, за която беше съобщено, че е между 45 и 55 млрд. евро.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *