ПРАЗНУВАМЕ 134 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ

Syedinenie bgnes

 

Днес се навършват 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението, въпреки силната народна воля, начинанието е било обречено на неуспех.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Александър Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

Годишнината се отбелязва в цялата страна с различни събития.

Президентът Румен Радев ще участва в честванията в Пловдив, съобщиха прессекретариатът на държавния глава. В 20.30 часа той ще се включи в тържествената церемония на площад „Съединение“ и в 21 часа ще произнесе слово. В Пловдив ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Община Велико Търново ще отбележи Съединението с чествания, съорганизатори на които са още Националният военен университет „Васил Левски” и Великотърновската Света митрополия. В 10:30 ч. ще има военен ритуал за издигане на националното знаме на Република България пред общината, където слово ще произнесе кметът д-р инж. Даниел Панов. След това ще бъдат положени венци и цветя пред паметника „Майко България“. Ще бъде открит и паметник на ген. Сава Муткуров. Спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина“ на пл. „Цар Асен I“ ще започне в 21:30 ч.

Столичната община организира тържествено отбелязване Съединението с церемония от 11:30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата ще участват актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столичната община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *