По-скъпи горива, компютри и телевизори

По-скъпи горива, компютри и телевизориHепосредственото отражение на скъпия долар върху потребителите в България засега е в по-високи цени на горивата. В края на миналата седмица те поскъпнаха отново. По големите вериги масовият бензин А 95 вече се продава за 2,19 лева за литър, а дизелът стигна 2,30 лева. За сравнение в началото на февруари цената им бе еднаква – 1,88 лв.

Повишението идва въпреки спада на петрола, който в края на миналата седмица поевтиня с над 4% и котировките му са под 55 долара за барел.

Скъпият долар може да доведе и до увеличение на цените на телевизори и компютри, тъй като основните марки се произвеждат в Азия, поради което цените им зависят основно от курса на щатската валута.

Има известно увеличение на цените, най-вече при компютри и лаптопи, но то не е повече от 7-8 и не за всички модели, заяви Божидар Колев, съсобственик на веригата за техника. При телевизорите увеличението било по-малко, тъй като при основна част от тях се използвали части от Китай, но производството им било в в Европа.

Покачването на част от потребителските цени може да се окаже полезно за икономиката, тъй като би довело до “здравословна” инфлация.

Печалба от скъпия долар могат да имат българските компании, които имат износ към държави, търгуващи в щатска валута. Условието обаче е да използват суровини за продукцията си, които купуват с левове или евро.

Скъпият долар може да го върне на пазара на имоти, където той бе напълно изместен в последните години от еврото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *