ПОЧИНА БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ЗИМБАБВЕ РОБЕРТ МУГАБЕ

Mugabe bgnes

Робърт Мугабе – първият президент на Зимбабве след обявяването на независимостта на страната – почина на 95-годишна възраст, съобщи Би Би Си, след като получи потвърждение от семейството му. Мугабе бе в болница в Сингапур от април.

Робърт Мугабе се задържа на върха на държавната власт в продължение на 37 години, използвайки репресии и страх, докато накрая не беше свален, когато доскоро лоялните към него генерали се обърнаха срещу него.

След унизителното му падане от длъжност през ноември 2017 г., феноменалната му физическа издръжливост бързо се срина.

В началото той е с ореола на освободител, извадил бившата британска колония Родезия от управлението на бялото малцинство. Но след това Робърт Габриел Мугабе налага облика си на деспот, който смазва несъгласието с неговата политика и съсипа националната икономика.

Бившият политически затворник, превърнал се в партизански водач, става премиер на страната си от 1980 до 1987 г., след което без прекъсване е президент на Зимбабве до 2017 г.

На поста той първоначално спечели международни похвали за своята декларирана политика на расово помирение и за разширяване на подобрените образователни и здравни услуги в посока към черното мнозинство.

Но положителното в неговите политики бързо избледнява.

„Той беше велик лидер, чието ръководство дегенерира до нивото да постави на колене Зимбабве“, е оценката на професор Шадрак Гуто от Университета на Южна Африка.

Бившият британски външен министър Питър Карингтън, познава добре Мугабе, тъй като е бил посредник в преговорите за независимостта на Зимбабве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *