Поредна ИЗНЕНАДА: Орешарски няма да увеличава минималната работна заплата

ОрешарскиУправляващите се отказаха да вдигнат минималната заплата от октомври, както бе записано в плана на премиера Пламен Орешарски. Причината за новото объркване на правителството и отлагането били проблемите в приходната част на бюджета, както и договорени, но невключени в разходната част плащания.

В платформата за управление на Орешарски бе отбелязано, че минималната заплата ще се увеличи от 1 октомври. От БСП коментираха неофициално, че това е жест към бизнеса, който и в момента е силно затруднен заради кризата. „Въпросът с минималната заплата все пак ще бъде поставен за разглеждане в тристранката.

Работодателските организации също смятат, че актуализирането на минималната заплата не трябва да става в течение на годината, а да съвпада с началото на бюджетната процедура.

Синдикатите, които настояваха най-ниското месечно възнаграждение да се вдигне от 310 на 340 лв. още от 1 юли т.г., обаче смятат, че извинението с недостатъчно приходи в бюджета не е основателно. „Вдигането на минималната заплата има неутрален ефект върху бюджета, защото наред с по-големите разходи за труд в администрацията се получават и по-големи приходи от данъци и осигуровки“, казват експерти от КНСБ. По сметките на синдикатите от увеличението ще бъдат засегнати 130 000 души. От тях 105 000 са в частния сектор, а останалите 25 000 в държавната и общинската администрация.

Преди решението за размера на минималната заплата обаче тристранката трябва да приеме механизъм за актуализацията му всяка година. Целта е това да става прозрачно при обективни критерии. За фирмите е важно да се съобразят с възможностите на икономиката, защото има пряка зависимост между повишаването на минималната заплата и ръста на безработицата, заявиха от БСК. Другият важен за бизнеса критерий е минималната заплата да не надхвърля 40% от средната.

Източник: bulgaria-news.bg

Един коментар по “Поредна ИЗНЕНАДА: Орешарски няма да увеличава минималната работна заплата

  1. Пробваха с какви ли не „добри“ изненади да се харесат,сега сменят подхода,сега го раздават реалисти….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *