ПОЛСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПОДКРЕПИ НОВИЯ ПРЕМИЕР НА СТАРНАТА И НЕГОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Polsha bgnes

Матеуш Моравецки заяви, че правителството му е категорично против ЕС на две скорости

Сеймът (Долната камара) на полския парламент гласува с мнозинство за новото правителство начело с премиера Матеуш Моравецки. Доверие на обновения кабинет дадоха 243 депутати, против гласуваха 192. Миналата седмица президентът на Полша Анджей Дуда прие оставката на премиера Беата Шилдо заедно с цялото правителство, което работеше от есента на 2015 година след победата на управляващата в страната партия „Закон и справедливост“. На нейно място бе предложен вицепремиерът и министър на финансите и развитието Моравецки.

От трибуната на парламента новият министър-председател обяви, че правителството му е категорично против ЕС на две скорости, тъй като разделя държавите на по-добри и по-лоши, съобщава АП. „Скъпа Европа, полското парче със сигурност перфектно съвпада с европейския пъзел, но не трябва да бъде поставяно по грешния начин или със сила, защото ако бъде направено, вие ще унищожите картината или нашето парче“, каза той.

Във вторник Моравецки изнесе програмна реч пред парламента. Той заяви, че ще продължава социално ориентираната програма на партията. Той обяви, че ще акцентира върху икономическото развитие на страната. Главните съюзници на Полша в света са САЩ и НАТО, като Моравецки поиска разширяване на сътрудничеството с Вишеградската група, както и с Украйна, Грузия и Литва, ако те също направят стъпка за изграждане на двустранните отношения.

Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински, най-влиятелният политик в Полша, заяви, че „дълбоки“ правителствени рокади вероятно ще бъдат предприети през януари 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *